Foto: LETA
Trešdien plkst.18 Ogres novada pašvaldībā tiks sasaukta ārkārtas sēde, kurā tiks lemts, vai plūdu dēļ izsludināt ārkārtas stāvokli, informē pašvaldība.

Situācija pilsētā kopš rīta nav ne uzlabojusies, ne pasliktinājusies. Šobrīd galvenokārt tiek apsekoti cilvēki, kuri cietuši no plūdiem, un viņiem tiek sniegta palīdzība.

Jau ziņots, ka stiprā lietus dēļ Ogrē pārplūdusi Urgas upīte, applūdinot Pureņu ielu. Ūdens līmenis trešdienas rītā pārsniedzis 50 centimetrus. Vairāki cilvēki evakuēti.

Otrdien Ogres novada pašvaldībā notika Civilās aizsardzības komisijas sanāksme, kurā tika pieņemts lēmums nekavējoties sākt Urgas upītes tīrīšanu, jo lielo lietusgāžu dēļ strauji ceļas ūdens līmenis.


Pašvaldībā tika saņemti vairāku iedzīvotāju zvani ar lūgumu pēc palīdzības - ūdens līmenis strauji cēlies Pārogrē, Urgas upītes krastos, Kartonfabrikas rajonā un Ogresgalā.

Tīrīšana Urgas upē nekavējoties tika sākta Pārogres rajonā pie dzelzceļa sliedēm, kur veidojās vislielākais ūdens sablīvējums. Savukārt Kartonfabrikas rajonā darbu sāka ūdens sūknēšanas mašīna, pakāpeniski sniedzot palīdzību arī iedzīvotājiem pārējās kritiskajās vietās.

Jau vakar Zemessardzes 54.inženiertehniskais bataljons iesaistījās aizsprostoto caurteku tīrīšanā Ogrē. Savukārt pagājušā naktī šī bataljona personāls iesaistījās caurtekas nostiprināšanā, informēja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Pēc Ogres novada pašvaldības informācijas, Urgas upe ir Zemkopības ministrijas apsaimniekošanā. Šajā teritorijā daudzus gadus nekas nav darīts, lai upe tiktu attīrīta un nerastos plūdu draudi. Pēc pašvaldības lūguma ir saņemts valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju tehniskās pārbaudes atzinums, kurā minēts, ka Urga un tās nogāzes aizaugušas ar kokiem, krūmiem, ūdensaugiem, gultne un caurtekas piesērējušas, līdz ar to ūdens plūsma upē ir apgrūtināta. Atzinumā minēts, ka aptuvenās būvobjekta rekonstrukcijas būvdarbu izmaksas varētu būt 111 300 eiro.

Pašvaldība ar šo atzinumu ir vērsusies SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi", lai situācija tiktu risināta, uz ko saņemta atbildes vēstule, kurā norādīts, ka pirms darbu sākšanas nepieciešama iedzīvotāju viedokļa apzināšana par Urgas upes posma renovācijas iespējamību. Pašlaik neesot skaidri zināmi finansēšanas avoti valsts nozīmes ūdensnoteku renovācijai platībās, kuras nav lauku teritorijas.

Video: Plūdi Suntažos


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!