Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādājusi programmu plūdu risku novēršanai visā Latvijā, kuras īstenošanai būs nepieciešami 30 miljoni eiro, pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

Plānots, ka VARAM izveidos pilnīgu plūdu scenāriju par riska zonām nākamā gada laikā Latvijas teritorijā. Balstoties uz pētījumu tiks sagatavoti projekti finansējuma saņemšanai. Taču par reālu naudas sadali nevarēs runāt ātrāk kā pēc gada, sacīja ministrs.

Piektdien Ogres novada domei, tiekoties ar VARAM pārstāvjiem, tika pārrunāti iespējamie risinājumi plūdu riska mazināšanai un novēršanai šajā teritorijā, kā arī finansējuma iespējamie avoti.

"Jāpēta ne tikai cēloņi, bet arī operatīvi jārīkojas atbilstošā laikā, lai šos sanesumus likvidētu un līdztekus modelētu, kā tālāk upes gultni varētu virzīt," stāstīja Ogres novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Nikolajs Sapožņikovs.

Ogres upes mola būvniecību, pareizai upes gultnes virzībai, ministrs savukārt komentēja kā tikai vienu no variantiem.

"Mums ir jāizpēta, jāizmodelē kādi riski pastāv, ja šāds mols tiek izbūvēts, jo varbūt ir citas alternatīvas. .. Iespējams mols ir labākais variants. Bet iespējams viņa izveide rada papildu riskus," sprieda ministrs.

Viņš pavēstīja, ka, ņemot vērā notikumus Ogrē, janvārī ministrija virzīs valdībai jautājuma izskatīšanu par speciālu finansējuma novirzīšanu Ogres novadam. VARAM savos resursos meklēs līdzekļus veikt pētījumu Ogres un Daugavas upes stāvokļu modelēšana - kādas darbības būtu nepieciešams veikt, lai ilgtermiņā novērstu plūdu riskus. Precīza nepieciešamā summa vēl nav zināma. Tas būs zināms pēc domes izstrādātā projekta iesniegšanas, taču ministrs lēš, ka tie varētu būt vairāki miljoni eiro.

Gerhards norādīja, ka nākamā tikšanās norisināsies ministrijā, un šajā reizē tiks pieaicinātas arī citas ministrijas, kuras ir iesaistītas plūdu riska novēršanā - Ekonomikas ministrija, kuras pārraudzībā ir hidroelektrostacijas, Satiksmes ministrija, kuras pārraudzībā notiek rekonstrukcijas darbi dzelzceļa posmā un Iekšlietu ministrija, kas ir atbildīga par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbu.

Tikšanās laikā ministrijas lūgs ekspertiem izstrādāt iespējamo plānu veicamajiem darbiem, lai ilgtermiņā notece upēs būtu normāla, kā arī ar pieaicinātajām ministrijām tiks izskatīti citi iespējamie rīcības risinājumi.

VARAM pārstāvji piektdien tikās ar Ogres novada pašvaldības vadību un speciālistiem, lai, pēc iepazīšanās ar pašreizējo situāciju Ogres upē, pārrunātu iespējamos risinājumus plūdu riska mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!