Pieprasot nepieļaut turpmāku atalgojuma samazinājumu un atcelt noteiktos ierobežojumus 10% budžeta rezerves fonda izmantošanai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārvaldes darbinieki otrdien, 17. martā, pulksten 12 piketēs pie Ministru kabineta ēkas.

Kā informēja PMLP arodorganizācijas biedri, piketētāji protesta laikā prasīs arī izveidot vienotu darba samaksas sistēmu valsts pārvaldē ar mērķi izlīdzināt atalgojuma atšķirības starp viena līmeņa valsts pārvaldes iestādēm un nodrošināt vienādu atalgojumu par līdzvērtīgu funkciju veikšanu.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Dzintars Zaļūksnis apstiprināja, ka minētais pikets pieteikts pašvaldībā un tā organizētāji pasākumam plāno ap 300 cilvēku lielu apmeklējumu.

Gadījumā, ja piketētāju prasības netiks ņemtas vērā, tiks izskatīta iespēja vasaras sākumā organizēt PMLP darbinieku brīdinājuma streiku, sola arodorganizācijas pārstāvji.

Piketa dienā, 17. martā, nestrādās vairākas PMLP teritoriālās nodaļas. Klientu apkalpošanu otrdien nodrošinās vienīgi pārvaldes nodaļas Rīgā, Aizkrauklē, Cēsīs, Daugavpilī, Limbažos, Saldū, Talsos un Valkā, turklāt arī tajās strādās mazāks darbinieku skaits nekā parasti, lai uzskatāmi būtu redzams un sajūtams, kas notiks, ja nāksies samazināt PMLP darbinieku skaitu, skaidro pasākuma organizētāji.

Kā ziņots, piepildoties "ļaunākajām prognozēm" saistībā ar plānoto budžeta samazinājumu, PMLP varētu nākties atlaist no darba aptuveni divas trešdaļas jeb 67% savu darbinieku, kā arī slēgt teritoriālās klientu apkalpošanas nodaļas, pašreizējās 31 nodaļas vietā visā Latvijā atstājot tikai piecus pārvaldes reģionālos centrus.

Patlaban kā viens no iespējamiem risinājumiem, lai kompensētu 10% budžeta līdzekļu iesaldēšanu un izvairītos no masveida darbinieku atlaišanas, PMLP tiek izvērtēta iespēja pāriet uz četru darbdienu darba nedēļu, kas nozīmē arī attiecīgu atalgojuma samazinājumu, šonedēļ pastāstīja PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons.

Iespējams, uz četru darbdienu darba nedēļas režīmu pārvalde varētu pāriet jau no 1. maija. Tādējādi vidējā PMLP darbinieka alga samazinātos no 453 līdz 399 latiem pirms nodokļu nomaksāšanas, taču netiktu atlaists neviens darbinieks, sacīja Jēkabsons, uzsverot, ka tādējādi jebkurā gadījumā būtu atrasts tikai veids, kā ietaupīt 10% budžeta līdzekļu uz iesaldētā rezerves fonda rēķina.

Patlaban PMLP strādā 581 darbinieks, no kuriem 1000-1600 latu lielu algu saņem 12 darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!