Policija iesaka uzņēmējiem Ziemassvētku iepirkšanas drudža laikā veikt biežākas inkasācijas un neturēt kasēs lielas naudas summas, informēja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko.
Sākoties Ziemassvētku un Jaunā gada iepirkšanās drudzim, strauji pieaug uzņēmumu, veikalu un pakalpojumu sniedzēju finansu līdzekļu apgrozījums. Dažādu apsvērumu dēļ, liela daļa uzņēmumu kvalificētu inkasatoru pakalpojumus neizmanto, tāpēc brīdī, kad uzņēmuma darbinieks pašrocīgi veic iekšējo inkasāciju, nogādā naudu bankā vai ofisā, viņš riskē kļūt par laupīšanas upuri, norāda policija.

Īpaši apdraudētas ir vietas, kurās koncentrējas lielas naudas summas skaidrā naudā. Šajā sakarā uzņēmumu kasēs iesakām veikt biežākas inkasācijas.

Policijas pieredze liecina, ka tieši gada beigās notikuši vairāki uzbrukumi personām, kas veikušas iekšējo inkasāciju, tāpēc Rīgas Galvenā policijas pārvalde aicina tomēr uzticēt naudas inkasāciju profesionāļiem, kas uzņemsies atbildību un garantēs drošību. Personām, kas veic naudas inkasāciju, jābūt sertificētām, ar attiecīgo bruņojumu, jāizmanto transporta līdzekļi un to nevar veikt viena persona.

Tāpat policija aicina ļoti rūpīgi izvērtēt darbiniekus amatos, kas saistīti ar skaidras naudas glabāšanu, pārvadāšanu vai inkasēšanu. Ir bijuši gadījumi, kad uzņēmumu aplaupa paši tā darbinieki.

Pieredze rāda, ka tieši pēdējās gada nedēļas ir laiks, kad aktīvi kļūst zagļi un laupītāji, kam stimuls ir šis skaidrās naudas apgrozījums. Kā atzina Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis, pērn divu gada pēdējo nedēļu laikā tika nozagti, nolaupīti vai kādā citādā veidā nelegāli atsavināti 50 000 latu.

Policija arī aicina iedzīvotājus neturēt pie sevis lielas naudas summas skaidrā naudā, bet uzņēmumu inkasācijas uzticiet sertificētiem profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!