Ja situācija tuvākajā laikā krasi nemainīsies, dzīves apstākļu pasliktināšanās dēļ dienestu policijā būs spiesti atstāt arvien vairāk un vairāk policijas darbinieku. Tas var radīt krīzi policijas darbā un kļūt par valsts iekšējās drošības draudu, uzskata Latvijas Policistu biedrība.

Lai novērstu šo situāciju un policistu darba algas padarītu konkurētspējīgas darba tirgū, tādejādi darbu policijā padarot pievilcīgu kvalificētiem, izglītotiem speciālistiem, Latvijas Policistu biedrība ierosina steidzami palielināt finansējumu Valsts policijai un jau tuvākajā laikā policistu algas vismaz dubultot un piesaistot minimālajai algai, aģentūru LETA informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Agris Sūna.

Policistu biedrība šodien nosūtījusi arī atklātu vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP) un Saeimā pārstāvētajām partijām, kurā norāda, ka, veicot šādus kardinālus pasākumus, tiktu panākts vēlamais rezultāts, policistu darba alga būtu konkurētspējīga pašreizējā darba tirgū un tas radītu stabilitātes apziņu policistu vidū.

Biedrības pārstāvji vēstulē pauž viedokli, ka valsts iekšējai drošībai netiek pievērsta pienācīga uzmanība. Kā uzskata biedrība, policistu algas ir nesamērīgi mazas un neatbilstošas darba specifikai, kā arī viņiem nav nekādu sociālo garantiju. Tas ir iemesls kvalificētu policijas darbinieku aiziešanai no dienesta policijā uz citām darbavietām.

"Līdz šim novērotā vienaldzīgā attieksme pret Valsts policijas darbiniekiem un viņu problēmām rada iespaidu, ka Latvijā spēcīga, izglītota un kompetenta policija vispār nav vajadzīga un ka kādi nezināmi spēki, iespējams, ir ieinteresēti panākt rīcībnespējīgu policiju," teikts vēstulē.

Policistu biedrības pārstāvji vēstulē arī norāda: ja varas pārstāvji steidzami nepievērsīs uzmanību Valsts policijas pienācīgai finansēšanai un valsts iekšējo drošību neiekļaus starp prioritārajiem jautājumiem, var rasties nelabvēlīga situācija, proti, policijā būs tāds kvalificētu darbinieku trūkums, ka tā nebūs spējīga pildīt savas tiešās funkcijas sabiedriskās kārtības nodrošināšanā.

"Mēs vēlamies pievērst jūsu uzmanību šai samilzušajai problēmai, jo sekas, kas var rasties, ja policijai netiks atrasts pienācīgs finansējums, ir neprognozējamas un ir ne mazākas kā pašreiz esošās pedagogu un ārstu problēmas. Krīzes steidzamas nenovēršanas gadījumā šī problēma var radīt tiešus draudus valsts iekšējai drošībai," teikts atklātajā vēstulē.

LETA jau ziņoja, ka darbu Valsts policijā pēdējā laikā pamet ļoti daudz cilvēku, ko iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) uzskata par valsts iekšējās drošības krīzes priekšvakaru.

Statistika liecinot, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos darbu iekšlietu dienestos, lielākoties Valsts policijā, ir pametuši 450 cilvēki, no kuriem lielākā daļa ir ar 5-10 gadu darba stāžu, tātad "ir pieredzējuši, taču vēl ir jauni un perspektīvi darbinieki".

Jēkabsona skatījumā situāciju dramatizē fakts, ka Valsts policijas skola šopavasar pirmo reizi kopš dibināšanas nav spējusi nokomplektēt mācību grupu.

Kā ziņots, lai samazinātu cilvēku aizplūšanu, IeM iecerējusi tuvāko trīs gadu laikā dubultot padoto dienestu darbinieku algas. IeM patlaban izstrādātais algu paaugstināšanas projekts ļaušot saglābt tikai pašu elementārāko, proti, nodrošināt sabiedrisko kārtību uz ielas un masu pasākumos. Pēc Jēkabsona vārdiem, "stāvokļa nopietnība liek celt trauksmi visas sabiedrības mērogā".

LETA jau informēja, ka 2006.gada budžetā ministrija iekļāvusi līdzekļus, lai palielinātu policistu atalgojumu par 50 latiem "uz rokas", savukārt turpmākajos gados plānots pieprasīt palielinājumu par 60 un 70 latiem, kas ļautu triju gadu laikā likumsargu atalgojumu nomaksas dubultot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!