Foto: DELFI

Tā dēvētajā Jēkabpils policistu laupītāju lietā Zemgales apgabaltiesa ceturtdien apsūdzētajam Arvo Žagaram piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi tika piespriesti attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodi.

Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

Staņislavam Berkulam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā, tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu.


Tiesa Jēkabpils spēļu zāles laupīšanas epizodi uzskatīja par pierādītu un visus apsūdzētos atzina par vainīgiem apsūdzībās, savukārt vienu tā dēvēto Tukuma laupīšanas epizodi tiesa nosūtīja atpakaļ prokuratūrai. Šajā epizodē brāļi Hristoforidi tika attaisnoti. 

Tiesa visiem apsūdzētajiem noteica arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem pēc tam, kad viņi no cietuma tiks atbrīvoti. Apsūdzētajiem būs jāmaksā arī kompensācija cietušajiem.

Apsūdzētie spriedumu uzklausīja mierīgi, neizrādot nekādas emocijas.

Sekas, kādas radījis šis noziegums,spriedums nemainīs – cilvēks ir nogalināts, pēc pirmās tiesu instances sprieduma žurnālistiem sacīja prokurors Pāvels Sondors, kurš, komentējot bargos sodus, sacīja – labvēlību no tiesas puses uz apsūdzēto sola sēdošie nav pelnījuši.

"Policijas darbinieki ir tie, kas aizsargā likumu," sacīja prokurors. "Ja šādi cilvēki nostājas uz noziedzīgā ceļa, tas rāda to, cik zemu cilvēki var krist un es tādus cilvēkus sauktu par morāliem kropļiem," skarbs savā vērtējumā bija prokurors. 

Sondors joprojām uzskata, ka D.Hristoforidi pelnījis cietumā atrasties līdz mūža galam, jo viņš uz policistu, kurš mēģināja aizturēt laupītājus, šāvis ar mērķi viņu nogalināt. Šeit nav apsūdzētā nopelna [tajā, ka sašautais policists izdzīvoja], šeit ir mediķu darbs, un tāpēc cilvēks nav miris," žurnālistiem skaidroja prokurors. Tiesa ceturtdien D.Hristoforidi atzina par vainīgu slepkavības mēģinājumā, kas, kā uzsvēra prokurors, ir apzināta darbība, tātad – vīrietis šāvis ar mērķi nogalināt. Arī D.Hristoforidi personība liecina, ka viņš ir pelnījis prokurora prasīto,iespējami bargāko sodu.

Jautāts par apsūdzēto attieksmi pret notikušo, prokurors sacīja, ka tajās epizodēs, kurās viņi vainu atzinuši,apsūdzētie arī izrādījuši nožēlu. Sondors gan to par vainu mīkstinošu apstākli neuzskata, jo, viņaprāt, jāvērtē arī apsūdzēto attieksme tajās epizodēs, kurās viņi savu vainu neatzina, centās izvairīties no atbildības, nesniedzot vaļsirdīgas liecības, bet izturoties kā viena noziedzīga grupa.  "Viens par otru stāv un krīt, es uzskatu, ka šādi cilvēki nav pelnījuši mīkstāku sodu vai labvēlību no tiesas puses," bargs bija Sondors. 

Jautāts par prokuratūrai nosūtīto epizodi,kurā visi apsūdzētie tika attaisnoti, Sondors sacīja - tā ir saistīta ar tā dēvēto Tukuma laupīšanu lietu, kurā cietis bižutērijas tirgotājs. Šo epizodi tiesa uzskatīja par nepierādītu, nododot jaunai izmeklēšanai prokuratūrai."Fēniksa" laupīšanas un policista slepkavības epizodi tiesa atzina par pierādītu.

Prokurors gan vēl vērtēs tiesas motīvus un tikai tad domās par tālāku tiesāšanos.

Apsūdzētā Žagara, kuru tiesa ceturtdien atzina par vainīgu arī policista slepkavībā, advokāts Artūrs Zvejsalnieks spriedumu novērtēja kā pārāk bargu, sakot: "tas novedīs pie apelācijas tiesas."Advokāts gan sīkāk spriedumu atturējās komentēt, sakot – tomēr jāzina tiesas motīvi.

Savā ziņā 20 gadus cietumā prokurora prasītā mūza ieslodzījuma vietā brāļu Hristoforidi advokāts Regnārs Jansons vērtēja pozitīvi, taču uzsvēra, ka lietā ir daudz pretrunu un joprojām neatbildētu jautājumu. Visdrīzāk šo spriedumu pārsūdzēs, taču par ko advokāts lems pēc pilna tā teksta saņemšanas.

Tiesa lēma, ka no Žagara par labu apšaudē ievainotajam policistam Rimam Švedam jāpiedzen 10 250 latu, un tādu pašu summu D.Hristoforidi jāizmaksā cietušajam policistam Salvim Tihanovskim. Savukārt no Paruškina un brāļiem Hristoforidi par labu mājokļa aplaupīšanas epizodē cietušajam uzņēmējam tiesa nolēma piedzīt 73 809 latus, bet viņa sievai - 300latu. Tukumā aplaupītajam no brāļiem Hristoforidi un Paruškina piedzenama 1153latu kompensācija, uzskatīja tiesa.

Zemgales apgabaltiesa ceturtdien nolasīja saīsināto spriedumu, pilns spriedums būs pieejams 22.februārī un pēc tam to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt.

Noklausīties spriedumu ceturtdien uz tiesu bija atnākuši arī apšaudē ievainoties policisti – Šveds un Tihanovskim, viņi gan pēc sprieduma uzreiz devās prom, ar žurnālistiem nerunājot.

 Kā novēroja portāls "Delfi" tiesu šīs prieduma pasludināšanas laikā rūpīgi apsargāja, apsūdzētos uzraugot arī ar speciāli apmācītu suni.

Kā ziņots, bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu "Chrysler Voyager".

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš.

Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, viņus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības "Alfa" darbinieki Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā viņus apsūdzējusi prokuratūra.

Par vecākām noziegumu epizodēm Tukumā apsūdzēti brāļi Hristoforidi un viņu paziņa Paruškins, bet atsevišķā zādzības epizodē Jūrmalā starp apsūdzētajiem ir arī Berkuls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!