Foto: PantherMedia/Scanpix

Par neatļautu pieslēgšanos Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datubāzēm Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas inspektors Dairis Grišins sodīts ar 100 eiro naudas sodu, portāls "Delfi" uzzināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB noskaidrojis, ka Grišins, personiskām vajadzībām izmantoja viņam kā policistam pieejamās informācijas sistēmas – Personu datu pārlūka un Personu apliecinošu dokumentu sistēmas. Līdz ar to viņš atradās interešu konflikta situācijā un neievēroja likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto informācijas izmantošanas aizliegumu.

Valsts policijas 19.maijā šajā lietā pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu. Taču KNAB konstatēja, ka Grišins 2012.gada 8.novembrī un 7.jūnijā, 2013.gada 18.februārī, 17.janvārī, 13.februārī, 12.februārī un 28.martā izmantoja savu dienesta stāvokli un no PMLP datu bāzēm ieguva informāciju personiskiem mērķiem, lai precizētu personu datus un ar viņiem saistītos nekustamos īpašumus.

KNAB secināja, ka Grišins ir prettiesiski izmantojis valsts amatpersonas pilnvaras, lai piekļūtu informācijai, kura nav bijusi nepieciešama mērķiem, kas saistīti ar valsts amatpersonas pienākumu veikšanu vai konkrētu darba uzdevumu pildīšanu.

Pieņemot lēmumu attiecībā uz Grišina saukšanu pie administratīvās atbildības, ņemts vērā pārkāpuma raksturs, policista personība, vainas pakāpe un mantiskais stāvoklis. Kā atbildību mīkstinošs apstāklis tika ņemts vērā tas, ka Grišins nožēlo izdarīto administratīvo pārkāpumu.

KNAB pieņēma lēmumu par valsts amatpersonas amata funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā un valsts amatpersonai likumā noteikto informācijas izmantošanas aizlieguma neievērošanu saukt Grišinu pie administratīvās atbildības un sodīt ar naudas sodu 100 eiro apmērā.

Lēmums spēkā stājies 2.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!