Foto: DELFI
ASV medija "Politico" Eiropas portāls publiskojis Eiropas Savienībā ietekmīgāko sieviešu TOP20 sarakstu, tā trešajā vietā ierindota Eiropas Komisijas (EK) ģenerālsekretāre Ilze Juhansone.

Sarakstā iekļautas sievietes, kas medija aptaujāto ekspertu un pašu žurnālistu ieskatā pašreiz ir Eiropas Savienības debašu un rīcībpolitikas galvenais dzinējspēks.

Sarakstā pirmajā vietā redzama EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena, bet otrā ir konkurences komisāre dāņu politiķe Margarēte Vestagere. Juhansone “Politico” ieskatā ir trešā, aiz sevis tālākās pozīcijās atstājot Eiropas ombuda amatā pārvēlēto Emīliju O'Reiliju, Somijas premjeri Sannu Marinu, Eiropas Centrālās bankas prezidenti Kristīni Lagardu un citas. Topā atsevišķas nominācijas gan veltītas vairāk nekā tikai vienai sievietei. Tā, piemēram, topa 13. vieta atvēlētā 40% sieviešu, kas pašreiz pārstāv Eiropas Parlamentu (EP). Šāds skaits ir uzlabojums, jo iepriekšējā sasaukumā EP deputātu vidū sieviešu īpatsvars bija 36%.

Ar pilnu TOP20 iespējams iepazīties šeit.

Ilze Juhansone ir pēc kārtas astotā EK ģenerālsekretāre. Viņa kopš 2015. gada oktobra ir strādājusi par Komisijas ģenerālsekretāra vietnieci, kuras atbildības jomā bija ES iestāžu un ārējās attiecības. Par ģenerālsekretāri viņa kļuva 2019. gadā.

Juhansone 2008. gadā sāka darbu Latvijas ārlietu dienestā un ir ieņēmusi, piemēram, valsts sekretāra vietnieces un Ārlietu ministrijas ES direkcijas vadītājas amatu. 2011. gada martā viņa kļuva par Latvijas pastāvīgo pārstāvi Eiropas Savienībā. Pirms darba Ārlietu ministrijā Juhansone ir strādājusi vadošā amatā Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijā un Tieslietu ministrijā.

2014. gada 4. maijā Juhansone kļuva par III šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri. Latvijai pirmo reizi kļūstot par ES Padomes prezidentvalsti, vēstniece Juhansone Briselē vadīja Latvijas Pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Savienībā.

Juhansoneir pabeigusi Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas fakultāti, iegūdama latviešu valodas un literatūras skolotājas kvalifikāciju, un absolvējusi LU Juridisko fakultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!