Foto: LETA

Aizejot opozīcijā, partija "Vienotība" parakstītu sev nāves spriedumu, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes docente un politoloģe Simona Gurbo.

Viņa sarunā sacīja, ka, aizejot opozīcijā, "Vienotība" faktiski paziņotu par savu absolūto sakāvi un aizmirstu, ka ir "vēlēšanās uzvarējusī partija". Kā piebilda Gurbo, ņemot vērā, ka vairāki no "Vienotības" politiķiem noraidīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa piedāvājumu uzņemties veidot valdību, rodas jautājums, vai šajā situācijā partijai vajadzētu būtu tik ļoti aizvainotai.

Politoloģe uzskata, ka "Vienotībai" prātīgāk būtu vienoties par izdevīgāko variantu visām pusēm. Tāpat viņa piebilda, ka šobrīd nav dzirdēts par to, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis Māris Kučinskis, kuram uzticēts veidot valdību, uzstātu uz "Vienotības" palikšanu opozīcijā.

"Ja "Vienotība" "uzmetīs lūpu" un aizies opozīcijā, tad tā faktiski ZZS apskāvienos iegrūdīs "Saskaņu". Lai gan koalīcijā "Saskaņu" neviens ņemt nevēlas, tas mainīs varas balansu, un "Vienotība" var nepalikt kā nopietns, liels spēlētājs," klāstīja eksperte.

Taujāta, vai "Vienotībai" būtu izdevīgi aiziet opozīcijā un tad mēģināt panākt, ka Saeima neapstiprina Kučinska izveidoto valdību, Gurbo norādīja, ka šī partija ar savām 23 balsīm viena pati nebūs noteicošā. Ņemot vērā to, cik "saskanīgi" balsojumos balso ZZS un "Saskaņa", Gurbo uzskata, ka Kučinskis varētu iegūt arī labu "Saskaņas" atbalstu. Tāpat atbalsts būtu no mazajām opozīcijas partijām. "Ja būs vispārēja amatu tirgošana, es domāju, ka varētu atrast izdevīgus atbalsta partnerus arī no citām partijām, arī no tām, kas nebūs koalīcijā," rezumēja politoloģe.

Kā ziņots, Vējonis pēc tikšanās ar iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidātu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Kārli Šadurski un Zaļo un zemnieku savienības nominēto premjera amata kandidātu Kučinski nolēmis uzticēt premjera pienākumus Kučinskim.

Tagad koalīcijas partneriem būs jāmēģina vienoties par darbu valdībā Kučinska vadībā. Tāpat koalīcijas partijām būtu jāvienojas par jaunās valdības sastāvu, atbildības jomu sadalījumu un ministru amata kandidātiem, par ko neformālās sarunās arī iezīmējušās asas domstarpības. Par jaunās valdības apstiprināšanu jābalso Saeimai.

Kučinskis iepriekš aicināja partiju "Vienotība" nepamest valdošo koalīciju un strādāt viņa vadībā. Jaunā valdība būtu jāveido pašreizējās koalīcijas trīs partijām, pēc savas nominēšanas norādīja Kučinskis. Viņš uzsvēra, ka gaidīs partijas "Vienotība" atbildi par to, vai tā ir gatava strādāt politiķa vadītā valdībā, un līdz sarunām ar "Vienotības" pārstāvjiem Kučinskis pagaidām izslēdz iespēju runāt ar mazajām partijām.

Partija "Vienotība" trešdien pēc valdes un Saeimas frakcijas kopsēdes vēl nesolīja atbalstu Kučinskim, taču pauda gatavību piedalīties valdības veidošanas sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!