Latvijas Universitātes docente politoloģe Daina Bāra pozitīvi vērtē iespējamā premjera amata kandidāta Andra Bērziņa ideju par to, ka agrākos Ministru prezidentus nevajadzētu iekļaut jaunās valdības sastāvā.
Šādu viedokli Bāra pauda trešdien intervijā Latvijas televīzijā. Viņa atzīmēja, ka iepriekšējie Ministru prezidenti nav parādījuši sevi darbā pietiekami veiksmīgi, tāpēc Bērziņa viedoklis ir saprotams.

Tomēr Bāra pieļāva, ka kāda ekspremjera pieredzi būtu iespējams izmantot valdības darbā. "Ja vien Bērziņa kungs turētos pie sava principa, tas būtu tikai apsveicami," pauda politoloģe.

Bāra arī uzsvēra, ka politiķi rīkojas pārsteidzīgi, izvirzot ultimatīvas prasības Valsts prezidentei par premjera amata kandidāta izvirzīšanu. Kā divus reālākos kandidātus Bāra minēja Bērziņu un "Latvijas Ceļa" pārstāvi Aiju Poču, tomēr atgādināja, ka kandidāta izvēle ir prezidentes ziņā un šis jautājums tradicionāli tiek rūpīgi izsvērts.

Bāra arī pauda, ka Latvijai pašlaik nav nepieciešamas ārkārtas Saeimas vēlēšanas, jo tās daudz ko nemainītu politisko spēku samērā. Turklāt vēlēšanas arī dārgi izmaksā tautai, viņa atzīmēja.

Jau ziņots, ka "Latvijas Ceļa" (LC) izvirzītais premjera kandidāts Andris Bērziņš izteicis vēlmi izveidot tādu valdību, kurā nebūtu pārstāvēts neviens no bijušajiem premjerministriem, arī ekspremjers Andris Šķēle. Par šādu Bērziņa nostāju paziņojis bijušais premjers Māris Gailis.

Tomēr oficiāli šāds nosacījums nav izvirzīts - pats Bērziņš žurnālistiem vairākkārt apgalvojis, ka viņam šāda nosacījuma nav un atgādinājis, ka par konkrētiem ministru amatiem lems potenciālie valdības partneri.

Savukārt LC priekšsēdētājs Andrejs Panteļējevs trešdien brīdināja, ka pašreizējā situācijā pastāv tikai divas iespējas - vai nu Valsts prezidente "agri vai vēlu" nominē premjera amatam Andri Bērziņu, vai arī būs jārīko Saeimas ārkārtas vēlēšanas. Viņš uzsvēra, ka patlaban absolūtais Saeimas vairākums atbalsta Andri Bērziņu kā nākamo premjeru, tādēļ prezidentei agri vai vēlu būs viņš jānosauc, pretējā gadījumā parlaments noraidīs citas kandidatūras, ko izvirzīs prezidente, un būtu jārīko Saeimas ārkārtas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!