Foto: LETA

Arī uz valsts augstāko amatpersonu – Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, premjerministra un ārlietu ministra – laulātajiem attieksies prasības par diplomātisko dāvanu izpirkšanu. Valdība otrdien nolēma, ka tiesības izpirkt šādas dāvanas būs gan pašiem to saņēmējiem, tas ir, amatpersonu laulātajiem, tā arī amatpersonām.

Noteikumi paredz nosacījumus, kas regulē amatpersonu saņemto dāvanu uzskaiti, novērtēšanu un izpirkšanu attiecināt arī uz tiesu priekšsēdētājiem, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību valžu un padomju locekļiem.

Līdz šim normatīvie akti neregulēja kārtību, kādā diplomātiskās dāvanas izpērk valsts amatpersonu laulātie, kas paši nav valsts amatpersonas.

Diskusijas par to, vai valsts amatpersonu laulātajiem ir jāizpērk viņiem pasniegtās dāvanas sākās aizpērn, kad atklājās, ka bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera dzīvesbiedre Lilita Zatlere savā īpašumā paturējusi kristāla vāzes, ko Spānijas karaļpāris viņai uzdāvinājis, viesojoties Latvijā.

Toreiz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs konstatēja, ka Latvijas normatīvie akti neregulē rīcību attiecībā uz diplomātiskām dāvanām, kas pasniegtas valsts amatpersonu laulātajiem, un tādēļ Valsts prezidenta kanceleja pamatoti izslēgusi Zatlerei dāvinātās vāzes no prezidenta dāvanu reģistra kā "kļūdaini reģistrētu" dāvanu, ziņoja portāls "Pietiek.com".

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, par valsts amatpersonu laulāto saņemto dāvanu uzskaiti būs atbildīga tā institūcija, kuru pārstāv amatpersona, kuras laulātais saņēmis dāvanu. Piemēram, Valsts prezidenta laulātā saņemtās dāvanas uzskaitīs Valsts prezidenta kanceleja, bet Saeimas spīkera laulātajam dāvinātās veltes – Saeimas Kanceleja.

Noteikumi arī paredz, ka dāvanas, kurām nav mākslinieciskas vai kultūrvēsturiskas vērtības, kuras nav izmantojamas un kuras to saņēmējs nevēlas izpirkt, ir iznīcināmas. Lēmumu par dāvanu iznīcināšanu pieņems dāvanu novērtēšanas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!