Foto: F64
Premjers Valdis Dombrovskis (JL) trešdien pēc Reformu vadības grupas sēdes nodeva ministriju krasi negatīvo reakciju izraisījušo valsts funkciju auditu Finanšu ministrijai (FM), kurai būs jāizvērtē, kā audita ieteikumus varētu izmantot nākamā gada budžeta veidošanā.

Dombrovskis žurnālistiem trešdien norādīja, ka ministrijas vēl joprojām var nākt klajā ar saviem alternatīviem taupības priekšlikumiem, taču uzvēra, ka jebkurā gadījumā izdevumu samazināšana un budžeta konsolidācija būs koleģiāla atbildība.

Dombrovskis atturējās komentēt ministriju asi kritizētos audita priekšlikumus, lai gan pagājušajā nedēļā solīja, ka pēc Reformu vadības grupas sanāksmes un ministriju viedokļa uzklausīšanas to darīs.

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns portālam "Delfi" atzina, ka audita ziņojums ir tikai sākums budžeta sagatavošanai, taču arodbiedrības vēl joprojām redz iespējas ietaupīt līdzekļus uz valsts aparāta rēķina. Viņš norādīja, ka, piemēram, šobrīd Latvijas makroekonomikas stāvokli vērtē un analīzē gan Finanšu, gan Ekonomikas ministrija. Baldzēns pauda neizpratni, kāpēc to nevar darīt tikai viena institūcija, talkā aicinot Latvijas Banku.

Jau ziņots, ka valsts funkciju auditoru priekšlikumi budžeta konsolidācijai paredz vairākus ierosinājumus, kas jau satracinājuši ministrijas. Piemēram, Funkciju izvērtēšanas darba grupa rosina maksāt ģimenes pabalstus tikai trūcīgajiem, iedzīvotājiem kompensēt lētākus medikamentus, vērienīgi reorganizēt iekšlietu sistēmu un atteikties no lidostas "Rīga" dotēšanas.

Finansiālā ziņā vislielākās iespējas ietaupīt valsts budžeta līdzekļus auditori saskata sabiedriskās kārtības, drošības un valsts aizsardzības jomā – par 17,4 miljoniem latu jeb 6,1% no nākamā gada budžeta plānotā bāzes finansējuma. Auditori arī mudina taupīt ekonomiskās darbības plānošanas, atbalsta, subsīdiju, mērķdotāciju un plānošanas reģionu atbalsta jomā.

Tikmēr ministrijas un ministri auditoru grupas priekšlikumus jau asi nosodīja. Jau izskanēja pārmetumi par mēģinājumiem budžeta konsolidāciju veikt mehāniski, neiedziļināšanos nozarē un līdz ar to neizpratni par to, kādas sekas būs vēl lielākam finanšu samazinājumam, piemēram, veselības aprūpē. Tāpat izskan pārmetumi par neprofesionalitāti un nekompetenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!