Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atcēlis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka atstādināšanu no amata, portālu "Delfi" informēja premjera pārstāve Līga Krapāne.

Premjera trešdien izdotajā rezolūcijā norādīts, ka Vilnīša "rīkojums uzskatāms par prettiesisku, jo konstatēta tā neatbilstība Darba likumam". Darba likums paredz, ka "darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darba vietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm."

Pārbaudot Vilnīša rīkojumu par Vilka atstādināšanu, netika konstatēts, ka pret Vilku ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanai bija nepieciešama KNAB priekšnieka vietnieka Vilka atstādināšana no amata.

"Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu pārraudzība nozīmē augstākas iestādes vai amatpersonas tiesības pārbaudīt zemākas iestādes vai amatpersonas lēmuma tiesiskumu un atcelt prettiesisku lēmumu, kā arī prettiesiskas bezdarbības rezultātā dot rīkojumu pieņemt lēmumu," premjera rezolūciju skaidro valdības Komunikāciju departaments.

Jau ziņots, ka 7.martā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Vilks atstādināts no amata, lai izvērtētu iespējamos pārkāpumus Vilka rīcībā, nolaidīgi pildos savus pienākumus, viņa iespējamo ilgstošu bezdarbību un maldinošās informācijas sniegšanu saistībā ar 2006. gadā sākto un nepabeigto PHARE programmas līdzfinansēto projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei.

Vilnītis uzskata, ka viņa vietnieks nav pildījis finanšu ministra rīkojumu, Vilnīša rīkojumus un rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējis premjeru par projekta virzību.

Tikmēr valdības izveidota komisija vērtē paša Vilnīša atbilstību amatam. Vilnīša vērtēšanas komisiju valdība izveidoja pēc ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosinājuma. Ģenerālprokuratūra nekomentē, vai ierosinājuma iemesls bija saistīts ar KNAB darbinieka Jura Juraša apgalvojumiem, ka Vilnītis licis nelikumīgi noklausīties politiķu sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!