Premjerministrs Andris Šķēle uzskata, ka tie nepilsoņi, kas līdz šim nav nomainījuši vecās PSRS pases, ir rīkojušies bezatbildīgi, ar nelielu vieglprātību.
Piektdien ikmēneša preses konferencē Šķēle norādīja, ka turpmāk nevienā no valsts pārvaldes iestādēm "sarkanā" pase netiks atzīta par personu apliecinošu dokumentu un tas var radīt šiem cilvēkiem sarežģījumus pat pie pensiju izmaksāšanas.

Pēc premjera domām, nepilsoņu skaits, kas nav samainījuši pases, ir pietiekami liels - aptuveni 40 tūkstoši, kas ir aptuveni 9% no kopējā nepilsoņu skaita. Šķēle norādīja, ka kaimiņvalstīs un Eiropas valstīs parasti bez personu apliecinošiem dokumentiem dzīvo ne vairāk par 1% iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka piektdiena ir pēdējā diena, kad nepilsoņi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) var iesniegt dokumentus, lai nomainītu vecās PSRS pases.

Šobrīd nepilsoņu aktivitāte nav palielinājusies un tiek prognozēts, ka pases neapmainīs aptuveni 39 000 cilvēku.

Lai arī nepilsoņi savu statusu nezaudēs, viņiem būs liegts laulāties, slēgt darba un īres līgumus, saņemt pensijas un zaudēs citas sociālās garantijas.

Turklāt gadījumos, kad viņi vērsīsies kādās valsts iestādēs vai viņus aizturēs policija, viņiem piemēros administratīvo sodu līdz 25 latiem.

PMLP nepilsoņu pasu nomaiņas termiņu ir pagarinājusi jau vairākkārt, pēdējoreiz pagājušā gada nogalē, kad tas tika pagarināts līdz 31.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!