Latvijas karavīru misija Irākā tiks pagarināta arī bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalsta, ir pārliecināts Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).

"Nav pamats bažām par termiņa pagarināšanu, jo lēmumu var pieņemt bez ZZS balsīm," piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu žurnālistiem sacīja Kalvītis.

Neskatoties uz to, viņš centīsies pārliecināt visus koalīcijas partnerus par atbalstu misijas turpināšanai Irākā.

Kā ziņots, ZZS ietilpstošā Latvijas Zemnieku savienība uzskata, ka misijas turpināšana vairs nav nepieciešama, jo galvenais uzdevums - gāzt Irākas diktatoru Sadamu Huseinu un nodibināt demokrātiski ievēlētu pārvaldi - ir izpildīts.

ZZS nav runājusi par šo jautājumu ar citiem koalīcijas partneriem, tomēr, neskatoties uz Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas un partijas "Jaunais laiks" nostāju, ZZS savu viedokli nemainīs.

Pārējie valdību veidojošo partiju pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš pauda atbalstu turpmākai Latvijas karavīru dalībai misijā Irākā.

Spēkā esošais likums paredz Latvijas karavīru dalību operācijā Irākā līdz šā gada beigām. No Latvijas misijā patlaban piedalās 133 karavīri.

Kopš misijas sākuma Latvijas karavīri atrodas Polijas vadītā kontingenta sastāvā, taču šīs valsts valdība aprīlī paziņoja par sava militārā kontingenta izvešanu no Irākas gada beigās. Plānots, ka no nākamā gada Latvijas karavīri dienēs Dānijas militāro vienību sastāvā, līdz ar to viņiem arī būs jāmaina dislokācijas vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!