Foto: DELFI
Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektora Dominika Strosa – Kāna aizturēšana saistībā ar seksa skandālu Ņujorkas viesnīcā Latvijas aizdevuma programmu neietekmēšot, uzskata premjers Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis pirmdien žurnālistiem uzsvēra, ka šobrīd atturas vērtēt apstākļus, kas saistīti ar Dominika Strosa – Kāna aizturēšanu, taču Latvijai ir attiecības ar SVF kā institūciju, tāpēc notikumi ap SVF vadītāji Latviju neietekmēšot.

Dombrovskis atzina, ka ir dzirdējis gan versijas, ka SVF vadītājs patiešām pastrādājis viņam inkriminētos noziegumus, gan arī pieņēmumus par sazvērestību, kas saistīta ar Strosa – Kāna iespējamo kandidēšanu uz Francijas prezidenta amatu. Dombrovskis norādīja, ka par to jātiek skaidrībā tiesībsargājošajām iestādēm.

Jau ziņots, ka 62 gadus vecais Stross-Kāns sestdien tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi. Viņu tur aizdomās par vardarbīgu seksuāli uzmākšanos 32 gadus vecai viesnīcas istabenei. ASV izmeklētāji ir saņēmuši orderi, lai meklētu DNS pēdas uz Strosa – Kāna apģērba un ķermeņa.

Stross-Kāns ir bijušais Francijas finanšu ministrs, kurš ir SVF izpilddirektors kopš 2007.gada.

2008.gada oktobrī viņš atvainojās par "nopietnu kļūdu" pēc tam, kad bija iesaistījies dēkā ar savu padoto – kādu SVF ekonomisti SVF valde konstatēja, ka Strosa - Kāna rīcība nav raksturojama kā "uzmākšanās, favorītisms vai cita veida amata pilnvaru pārkāpums". Tomēr valde izteica brīdinājumu SVF vadītājam turpmāk izvairīties no šādām situācijām. Stross-Kāns atvainojās par sagādātajām neērtībām SVF darbiniekiem, dēkā iesaistītajai ungāru ekonomistei Piroškai Naģai un savai sievai.

Stross-Kāns ir saņēmis uzslavas par to, ka galvenais globālās ekonomikas pārraudzītājs – SVF – kļuva par centrālo institūciju cīņā pret 2007.–2009.gada pasaules ekonomikas krīzi. Viņš ieviesa radikālas reformas fondā, lai nodrošinātu, ka finanšu krīzes nomocītās valstis nebankrotē. Stross-Kāns bija centrālā persona starptautisko aizdevumu izsniegšanā Īslandei, Ungārijai, Grieķijai, Īrijai, Latvijai un pavisam nesen arī Portugālei. Viņš īstenojis arī iekšējās reformas, kas dod arvien augošajām ekonomikām, piemēram, Ķīnai, Indijai un Brazīlijai, lielākas balsstiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!