Saeimas deputāti ceturtdien atklātā balsojumā izšķīrās noraidīt prokuratūras prasību un neizdot kriminālvajāšanai deputātu Jāni Ādamsonu, kuru prokuratūra vēlējās apsūdzēt par triju augstu amatpersonu saistīšanu ar pedofiliju.
Par to nobalsoja 41 deputāts, pret - 47, bet pieci atturējās.

Jau pirms balsojuma Saeimas deputāti bija sadalījušies divos pretēji domājošos blokos - vieni uzskatīja, ka Ādamsons jāizdod patiesības noskaidrošanai un katram ir jāatbild par citam publiski veltītiem apvainojumiem, bet otri - ka deputātu nevar vajāt par to, ka viņš darījis savu darbu, un ka ar vajāšanu deputātiem būtu pamats šaubīties par vārda brīvību.

Ģenerālprokuratūras pārstāvji, kas nesekmīgi centās Saeimas komisijas pārliecināt par nepieciešamību Ādamsonu izdot, uz balsojumu nebija ieradušies. Ģenerālprokurors Jānis Maizītis jau iepriekš paziņojis, ka gadījumā, ka Saeima Ādamsonu neizdod, krimināllieta pret viņu būtu jāizbeidz.

Debatēs tribīnē no Ādamsona apvainotajiem kāpa tikai bijušais tieslietu ministrs Valdis Birkavs, kurš paziņoja, ka iesniegs civilprasību par goda un cieņas aizskaršanu, kompensācijā prasot 100 000 latu. Ekspremjers Andris Šķēle, kurš arī bija starp Ādamsona nosauktajiem, tribīni sevis aizstāvībai neizmantoja - tāpat kā Ādamsons.

Neatkarīgais deputāts Oskars Grīgs debatēs pauda viedokli, ka Ģenerālprokuratūra ir izvirzījusi pārāk maz argumentu, lai "izsviestu no taisnības un patiesības kausa deputātu Jāni Ādamsonu".

Sociāldemokrātu deputāts Imants Burvis savukārt paziņoja, ka šis balsojums ir par aizliegumu opozīcijas deputātam izmantot Satversmē noteiktās tiesības. Pēc viņa domām, šis balsojums parādīs, kurš cīnās par Latvijas valsts un tās tautas saglabāšanu, bet kurš - par prostitūcijas un pedofilijas attīstību.

Pēc viņa domām, Ģenerālprokuratūra tiek izmantota kā "represijas aparāts" pret opozīcijas tiesībām paust savu viedokli.

"Latvijas Ceļa" frakcijas vadītāja Kristiāna Lībane savukārt pauda viedokli, ka, ja Saeimas vairākums būs par šķēršļu likšanu tiesībsargājošajām iestādēm, radīsies precedents - ikviens deputāts varēs klāstīt visbriesmīgākās lietas bez pierādījumiem.

Deputāts Edvīns Inkens, atbildot uz Valda Birkava retorisko jautājumu, kas ir šī uzveduma režisors, paziņoja, ka tā ir pati dzīve. "Dievs taču nosaka mūsu dzīvi," piebilda Inkens, jo nekāda politiska motivācija nevar veikt šādu sazvērestību.

Inkens pauda pārliecību, ka Ādamsons nebaidās no tiesas, jo citādi nebūtu vērsies tiesā, tomēr Inkenam nebūtu vēlmes redzēt Ādamsonu cietumā pirms viņš būtu notiesāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!