Foto: Pixabay

Zema riska Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) valstis, no kurām atgriežoties, pret Covid-19 nevakcinētām personām nav jāievēro pašizolācija ir – Rumānija, Čehija, Slovākija, Ungārija, Polija, Vatikāns, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Turpmāk nevakcinētām personām 10 dienu pašizolācija būs jāievēro, ierodoties no Kipras, Īrijas, Francijas, Grieķijas, Monako, Spānijas, Islandes, Lihtenšteinas, Portugāles, Igaunijas, Lietuvas, Beļģijas, Dānijas, Sanmarīno, Bulgārijas, Nīderlandes, Maltas, Slovēnijas, Somijas, Andoras, Austrijas, Norvēģijas, Itālijas, Zviedrijas, Horvātijas, Luksemburgas, kā arī Vācijas.

Kā liecina SPKC sniegtā informācija, Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 85,1, bet pirms nedēļas tas bija 64,1.

Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas vidējais rādītājs nedēļas laikā samazinājies līdz 204,3 (nedēļu iepriekš – 205,1).

Savukārt Igaunijā Lietuvā saslimstības rādītājs pieaudzis. Igaunijā aizvadītās nedēļas laikā tas sasniedzis 293,7, nedēļu iepriekš – 254,6. Lietuvas rādītājs no 254,5 pa nedēļu pieaudzis līdz 277,9.

Iebraucot Latvijā no valsts, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 75, obligāti jāievēro 10 dienu pašizolācija. Pašizolācijas laiku var saīsināt, ja septītajā dienā veic atkārtotu testu un tas ir negatīvs. Testa rezultāts jāfiksē testēšanas sertifikātā. Pašizolāciju var neievērot personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Pašizolāciju var neievērot bērni līdz 12 gadu vecumam (līdz 2021. gada 1. septembrim – arī pārējie nepilngadīgie), kas ceļo kopā ar pieaugušajiem, kuri atbrīvoti no pašizolācijas prasības. Tomēr šādos gadījumos bērni 10 dienas kopš izbraukšanas augsta riska valsts neveido ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklē publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, neizmanto sabiedrisko transportu, norāda SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!