Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Valsts prezidenta Valda Zatlera kanceleja (VPK) nolēmusi turpmāk savā mājaslapā publiskot informāciju par iegādātajām precēm, pakalpojumiem un to izmaksām, lai "veicinātu caurspīdīgumu un kliedētu jelkādus sabiedrībā radītos mītus un pieņēmumus par VPK finanšu līdzekļu izlietojumu", portālu "Delfi" informēja prezidenta preses dienests.

Kanceleja norāda, ka par tās tēriņiem pēdējā laikā tiek izplatīta informācija, kas "balstīta uz pieņēmumiem un tendencioziem skaidrojumiem". Prezidenta preses dienests atzīmē, ka pēc vairākkārtējām budžeta samazināšanām pēdējo divu gadu laikā tās šī gada budžets ir gandrīz par 50% mazāks nekā 2008. gadā.

VPK norāda: ja 2008. gadā tās budžets bija 3 998 702 latu, kuros iekļauti arī līdzekļi neparedzētiem gadījumiem un Aizsardzības ministrijas budžeta līdzekļi ārvalstu vizīšu izmaksu segšanai, tad šogad tas bija Ls 2 319 232, ieskaitot līdzekļus neparedzētiem gadījumiem. Taupīšanas pasākumi ir veikti visās budžeta pozīcijās, uzsver prezidenta preses dienests.

VPK sagatavoja informāciju par šajā un 2009.gadā apmaksātajiem pakalpojumiem un precēm, par kuriem saņēmusi jautājumus no atsevišķiem Latvijas iedzīvotājiem, un piedāvā "katram Latvijas iedzīvotājam nepastarpināti ar to iepazīties". Informācija par veikto iepirkumu apjomu šogad apkopota par periodu līdz 2010.gada oktobra beigām.

No apjomīgā saraksta redzams, ka lielākā summa šajā gadā samaksāta SIA "Kuso" - 53 954 lati. Šo summu lielākoties sastāda restorāna, proti, viesmīļu un pavāru, pakalpojumu apmaksa, kā arī atsevišķu ēdināšanas pakalpojumu apmaksa prezidenta darba pusdienu un darba pasākumu ietvaros, norāda preses dienests. Kā piemērus VPK norāda cienāšanu ar nelielām uzkodām un dzērieniem Rīgas pilī viesojoties skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku pārstāvjiem un organizatoriem, prezidenta kausu vieglatlētikā laureātiem vai Ata Kronvalda prēmijas laureātiem un viņu ģimenēm.

Savukārt SIA "Nomeda" šogad samaksāti 14 118 lati. Šis uzņēmums nodrošinājis restorāna un ēdināšanas pakalpojumus vairākiem Valsts prezidenta diplomātiskajiem un protokola pasākumiem. Piemēram, 3630 lati samaksāti par 4. maija pasākumiem: Zatlera darba pusdienām ar Lietuvas prezidenti Daļju Grībauskaiti un prezidenta pieņemšanu par godu LR Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20. gadadienai.

Prezidenta kanceleja norāda: lēmumi par iepirkuma veikšanu, tai skaitā izvērtēšana, vai prece un pakalpojums ir nepieciešams, vienmēr notiek pēc vienas kārtības. Par iepirkumu nepieciešamību savas kompetences ietvaros lemj kancelejas vadītāja vietnieks, kurš VPK vārdā slēdz līgumus administratīvos un saimnieciskos jautājumos.

Savukārt iepirkuma procedūras VPK veic, ievērojot normatīvos aktos noteikto kārtību. "Pirms jebkuras preces vai pakalpojuma iegādes, VPK rūpīgi izvērtē to iegādes nepieciešamību, nodrošinot finanšu līdzekļu lietderīgu izlietojumu," apgalvo Zatlera preses dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!