Dienu pirms tikšanās ar visām Saeimas partijām Valsts prezidente negaidīti paziņojusi, ka ar Eināru Repši, Jaunās partijas pārstāvi Ingrīdu Ūdri un Rīgas mēru Andri Bērziņu netiekas tāpat vien - prezidente viņus uzskata par premjera amata kandidātiem.
Ceturtā iespējamā kandidāte ir Aija Poča, ar kuru tiksies pēc viņas atgriešanās no komandējuma. Ja būs nepieciešams, prezidente tiksies vēl ar kādu kandidātu, jo pirms lēmuma pieņemšanas vēlas visu rūpīgi izsvērt, BNS informēja viņas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Jāatgādina, ka iespējamā koalīcija pagaidām premjera amatam izvirzījusi tikai Bērziņu, bet prezidente jau iepriekš minējusi varbūtību, ka var nosaukt tādu premjera amata kandidātu, kas nav apspriests partiju sarunās.

Ar partijām prezidente vēlas apspriesties par valdības veidošanas principiem, bet ar "potenciālajiem premjera amata kandidātiem" vēlas noskaidrot aptuvenās programmatiskās nostādnes un iespējamo jaunās valdības kompozīciju.

Tad prezidente vēlas izvērtēt visus trīs aspektus un nominēt premjeru, lai būtu pārliecība par valdības ilglaicīgumu.

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume paziņojis, ka pēc konsultācijām ar partijām prezidente varētu nosaukt premjera amata kandidātu un valdības aprises varētu būt skaidras līdz 29.aprīlim, pēc kura varētu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi Ministru kabineta apstiprināšanai.

Savukārt Rozenberga to nav apstiprinājusi - prezidente kandidātu nosaukšot tad, kad būs tam gatava.

Pēc tikšanās ar partijām prezidente atsevišķi tiksies arī ar premjera amatam izvirzīto Rīgas mēru Andri Bērziņu, tad ar Latvijas Bankas prezidentu Einaru Repši un Jaunās partijas Saeimas frakcijas vadītājas vietnieci Ingrīdu Ūdri.

BNS jau ziņoja, ka līdz ar Jaunās partijas (JP) pirmdienas izšķiršanos par atbalstu Rīgas mēra Andra Bērziņa kandidatūrai viņu premjera amatā atbalsta visa potenciālā valdības koalīcija, kurai ir 69 balsis parlamentā.

Bērziņš žurnālistiem atzinis, ka trešdien, 19.aprīlī, koalīcijas partneriem varētu piedāvāt iespējamo amatu sadalījuma shēmu.

Viņš pieļāva, ka nākamo valdību varētu veidot četru partija koalīcija - JP, Tautas partija, LC un "tēvzemieši".

TP un LC, kas veidos jaunās valdības kodolu, jau iepriekš paziņojušas, ka valdība būtu jāizveido līdz 4.maijam - Latvijas neatkarības deklarācijas desmitajai gadadienai.

Arī prezidente izteikusi gatavību nosaukt premjera amata kandidātu līdz šim laikam, bet norādījusi, ka var nosaukt arī tādu pretendentu, kas nav apspriests partiju konsultācijās. LC cer, ka prezidente respektēs koalīcijas frakciju lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!