Rīgas Centra rajona tiesa atjaunoja amatā Valsts prezidentes bijušo padomnieci kultūras un mākslas jautājumos Māru Lagzdiņu, kura savā amatā paspēja nostrādāt tikai četras dienas, un uzdeva Prezidentes kancelejai samaksāt viņai kompensācijā vairāk nekā 2000 latu.
Lieta nonāca tiesā, jo puses nebija spējīgas vienoties par mierizlīgumu.

Saskaņā ar spriedumu Valsts prezidentes kancelejai arī jānoslēdz darba līgums ar Lagzdiņu ar 2000.gada 4. janvāri līdz prezidentes pilnvaru termiņa beigām. Bez piespiedu darba kavējuma kompensācijas - 2038 latiem, kancelejai savai bijušajai darbiniecei nekavējoši jāmaksā atalgojums 180 latu apjomā par laiku, ko viņa nostrādāja padomnieces amatā.

Kompensācijas summa aprēķināta, ņemot vērā, ka padomnieka alga 2000.gada sākumā bijusi 270 latu mēnesī.

Kancelejas pārstāvji - advokāte Mārīte Girne un Prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Juris Ruško žurnālistiem nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs - tas tikšot izlemts pēc iepazīšanās ar pilnu spriedumu.

Savukārt Lagzdiņa ar asarām acīs pauda gandarījumu par spriedumu. Viņa pieļāva, ka padomnieces amatā tomēr nestrādās. Viņa pastāstīja, ka pašlaik nekur nestrādājot, jo pēc skandāla ar mīklaino atlaišanu viņa neesot varējusi atrast darbu.

Tiesas sēdes gaitā kancelejas pārstāvji tā arī nevarēja paskaidrot iemeslu, kāpēc darba attiecības ar Lagzdiņu pārtrauktas. Sākotnēji viņi apgalvoja, ka Lagzdiņa nav ievērojusi protokola normas - vizītes laikā Līvānos viņa sniegusi interviju pirms prezidentes, tāpat arī nekorekta esot bijusi intervija laikrakstā "Diena".

Turklāt Lagzdiņa arī neesot izpildījusi solījumus - nokārtot saistības ar iepriekšēko darba vietu - Saeimu - par 600 latu parāda atdošanu. Tāpēc ar viņu neesot noslēgts darba līgums.

Kancelejas pārstāvji gan nevarēja izskaidrot, kāpēc presei 17.janvārī paziņots, ka Lagzdiņa ir jaunā prezidentes padomniece. Viņi pieļāva, ka kļūdījušies ir preses dienesta pārstāvji.

Tāpat Lagzdiņai tika pārmesta pienākumu nepildīšana, kā arī neadekvāta uzvešanās - viņa reiz esot ielauzusies pie prezidentes, kas nemaz neesot vēlējusies viņu redzēt.

Kancelejas pārstāvji arī apgalvoja, ka, uzsākot darbu, prezidentes padomniece līdz līguma noslēgšanai varētu strādāt bez atalgojuma, kā to dara daudzi citi cilvēki.

Pašlaik prezidentei neesot padomnieka kultūras jautājumos, tāpēc, pēc kancelejas pārstāvju domām, viņu nemaz nevarot atjaunot amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!