Foto: LETA
No pagātnes notikumiem varam mācīties dzimtenes mīlestību, drošu sirdi, prasmi pieņem lēmumus un patriotismu, pieminot Latvijas brīvības cīņās kritušos 14 Kara skolas kadetus, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā informēja prezidenta Preses dienestā, Vējonis Melnās kafijas vakarā norādīja, ka kritušie bija jauni puiši, kuri cīnījās par mūsu valsti. Cīņa nebija vienlīdzīga, tomēr parādīja, ka latviešu karavīrs ir drosmīgs un varonīgs, un tieši tas ietekmēja visa kara iznākumu – Bermonta armija tika padzīta no Latvijas, uzsvēra Vējonis.

Prezidents arī teica, ka no pagātnes notikumiem varam mācīties dzimtenes mīlestību, drošu sirdi, prasmi pieņem lēmumus un patriotismu.

Tāpat Vējonis atzina, ka šodienas jaunie kadeti var uzreiz sākt ar mācībām, izaugsmi un sevis pilnveidošanu, izvairoties no reālām cīņām, kā tas bija 1919. gadā. "Tajā pašā laikā jums ir ļoti svarīgi cīņas garu saglabāt, jo, atbalstot viens otru, jūs varēsiet kopīgi iziet cauri visām mācību grūtībām un labirintiem, lai kļūtu par drosmīgiem Latvijas Bruņoto spēku karavīriem un virsniekiem un būtu gatavi jebkurā brīdī aizsargāt Latvijas valsti, ja tāda nepieciešamība radīsies," sacīja Vējonis.

Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija arī turpmāk būs uzticams sabiedrotais saviem partneriem un pauda gandarījumu, ka Melnās kafijas vakarā varoņu piemiņu godina arī kadeti no Lietuvas un Norvēģijas. Vējonis arī aicināja klātesošos Pļaviņu novada ģimnāzijas skolēnus labi mācīties un apsvērt iespēju izvēlēties militāro karjeru.

1919. gada oktobrī bija paredzēts atvērt divas kara skolas – kājnieku un artilēristu, kas vēlāk tika apvienotas. Mācībām bija jāsākas oktobra sākumā, taču tās apturēja Bermonta armijas uzbrukums Rīgai. Kaujās tika iesaistīti visi Kara skolas kadeti.

Pie Daugavas tiltiem Rīgā un Vareļos pie Jelgavas krita 14 kadeti. Kad pārējie kadeti 30. novembrī pēc Bermonta armijas sakāves atgriezās Kara skolā, viņiem vakariņās bija tikai rupjmaize, miežu kafija un marmelāde. Šīs vakariņas nosauca par Melnās kafijas vakaru un Kara skola tās rīkoja katru gadu.

Melnās kafijas vakars katru gadu notiek 30. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!