Foto: LETA
Valsts prezidenta soļi jaunas valdības veidošanas procesā pieder pie normāla politiska procesa, un nav izslēdzama iespēja, ka pie Arta Pabrika (V) kandidatūras valdības vadītāja amatam varētu atgriezties vēlreiz, pauda sociologs Arnis Kaktiņš.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš, noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nolēmis nevienu no nosauktajām personām neaicināt veidot Ministru kabinetu. Šajā sarunu kārtā vienīgais oficiāli izvirzītais premjera amata kandidāts bija pašreizējais aizsardzības ministrs Pabriks.

"Man šķiet, ka šajā brīdī būtu pāragri no tā taisīt kaut kādu pārāk lielu traģēdiju. Tas bija tikai tāds pirmais raunds. Acīmredzot prezidentam bija kaut kādi apsvērumi. Es neņemos spriest, vai tie ir objektīvi vai subjektīvi, labi, nelabi [..]. Visdrīzāk, prezidentam ir kaut kāds plāns ieskicēts," pieļāva Kaktiņš.

Viņš arī norādīja, ka Pabrika kandidatūra valdības vadītāja amatam varētu tikt vērtēta atkārtoti. "Teorētiski tas ir iespējams situācijā, ja tik tiešām iestājas pilnīgs strupceļš un izrādās, ka Artis Pabriks tik tiešām ir vienīgais, kurš to varētu izdarīt. Neizslēdzu iespēju, ka pie viņa kandidatūras atgriezīsies vēlreiz," teica sociologs.

Kā ziņots, Valsts prezidents par lēmumu pēc otrās sarunu kārtas nevienu no nosauktajām personām neaicināt veidot Ministru kabinetu izšķīries, jo neesot guvis pārliecību par partiju līdz šim izvirzīto kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam.

Bērziņš kā galveno argumentu kandidātu noraidīšanā minējis uzstādījumu izveidot tādu valdību, kas personāliju un rīcībspējas ziņā būtu kvalitatīvāka par līdzšinējo un spētu jau tuvākajā laikā risināt valsts attīstībai aktuālus un sarežģītus jautājumus. "Valsts prezidents neatbalsta tādu pieeju kandidāta izvēlē, kas tiek pakārtota vienīgi nosacījumam, lai partiju izvirzītajam kandidātam izdotos iegūt vairākuma atbalstu parlamentā," teikts prezidenta izplatītajā paziņojumā.

Prezidents arī kritizē "Vienotību". "Politiskais spēks, kas pats ir uzņēmies valdības veidošanas iniciatīvu, premjera kandidāta virzīšanas kritērijos neievēro konsekventu nostāju. Viens no sākotnēji izteiktajiem "Vienotības" kritērijiem nākamajam valdības vadītāja kandidātam ir nepieciešamība pēc labām fiskālās politikas un makroekonomikas zināšanām, kas neatbilst otrajā sarunu kārtā virzītā kandidāta kompetencēm," teikts prezidenta paziņojumā.

Pabrika līdzšinējā darbība aizsardzības ministra postenī Valsts prezidentam esot devusi pārliecību par to, ka minētā persona nevar pildīt Ministru prezidenta amata pienākumus šajā periodā.

"Esmu pārliecināts, ka to personu loks, kuras varētu tikt virzītas premjera amatam, ir ievērojami plašāks nekā šobrīd publiski izskanējis. Ir pietiekami daudz cilvēku, kas varētu uzņemties valdības vadīšanu. Es gaidu no Saeimā pārstāvētajām partijām reālus kandidātus," izteicies prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!