Foto: F64

Ja līdz augusta beigām Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija nesniegs atzinumu par valsts pamatu aizsardzību, Valsts prezidents varētu lemt par iespējamajām izmaiņām komisijas darbā, laikrakstam "Diena" pieļāva prezidenta juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Eiropas Savienības tiesas tiesneša Egila Levita vadītajā Konstitucionālo tiesību komisijā ir augstas raudzes juristi – Ineta Ziemele, Gunārs Kusiņš, Lauris Liepa un Mārtiņš Mits. Šādā sastāvā komisija strādāja arī iepriekšējā prezidenta Valda Zatlera prezidentūras laikā.

Pastars laikrakstam atzinis, ka Levitam ir lūgts līdz augusta beigām sagatavot atzinumu par valsts pamatu aizsardzību Satversmē. Nepieciešamības gadījumā komisijā varētu notikt arī izmaiņas. Valsts prezidenta kanceleja apzinās, ka komisijas pārstāvji ir aizņemti savā pamatdarbā un šos pienākumus veic sabiedriskā kārtā.

Ar Levitu, kas neatrodas Latvijā, laikrakstam neizdevās sazināties, bet Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš atteicies no komentāriem par atzinuma sagatavošanas ilgumu. Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mits laikrakstam minējis divus iemeslus, kāpēc komisijas atzinuma sagatavošanai ir nepieciešams ilgāks laiks – vispirms jau tāpēc, ka šis jautājums ir ļoti komplicēts un uz Eiropas valstu fona Latvija savā ziņā esot unikālā situācijā.

Mits arī atgādinājis, ka visi komisijas locekļi ir nodarbināti savā pamatdarbā. Tieši šo cilvēku aizņemtību uzsvēra arī Dzintars Rasnačs, kura pārstāvētās VL–TB/LNNK Satversmes grozījumu projektu par pamatlikuma negrozāmajiem pantiem konstitucionālo tiesību ekspertiem deputāti nodeva jau pērnā gada nogalē.

Rasnačs pieļauj, ka komisija, iespējams, gaida Satversmes tiesas lēmumu – pēc Saeimas deputātu iesniegtā prasības pieteikuma, kurā bija apstrīdēta referenduma procedūra jautājumā par valsts valodas statusu, Satversmes tiesa daļā prasības ierosināja lietu. Prasības iesniedzēju mērķis bija nepieļaut līdzīga rakstura referendumu rosināšanu par Satversmes kodola jautājumiem. Mits uzsvēris, ka komisija savā darbībā nav saistīta ar Satversmes tiesā ierosinātām lietām.

Jau ziņots, ka Konstitucionālo tiesību komisija atturas no prognozēm, kad varētu nākt klajā ar atzinumu par negrozāmajiem Satversmes pantiem, kas tika gaidīts jau pirms mēneša. Satversmes negrozāmo pantu izvērtēšana notiek pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa aicinājuma, kas sekoja pēc divvalodības referenduma Latvijā. Juristi to solīja pabeigt jau pirms mēneša, taču tas nav noticis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!