Foto: Jānis Vīksna
Pašlaik elektroniskā uzraudzība tiek nodrošināta 35 nosacīti pirms termiņa atbrīvotajiem, portālu "Delfi" informēja Valsts probācijas dienestā (VPD).

Kopumā no 2015. gada 1. jūlija līdz šā gada 8. martam probācijas dienests kopumā ir saņēmis 356 pieprasījumus no Ieslodzījumu vietu administrācijas, par personām, kuras pretendē uz nosacītu atbrīvošanu pirms termiņa no soda izciešanas, piemērojot elektronisko uzraudzību.

Notikušas 237 tiesas sēdes, kurās tiesa nolēmusi elektronisko uzraudzību nenoteikt 126 personām. Savukārt 103 personas nolemts atbrīvot nosacīti, piemērojot elektronisko uzraudzību.

"Tiesa ir lēmusi atbrīvot nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas astoņas personas bez elektroniskās uzraudzības noteikšanas, kas ir iespējams lemt gadījumos, ja uz tiesas sēdes dienu ir pienācis Krimināllikumā noteiktais termiņš, kad persona var pretendēt uz nosacītu pirms termiņa atbrīvošanu bez elektroniskās uzraudzības noteikšanas," skaidro VPD.

Kopumā 103 nosacīti pirms termiņa atbrīvotās personas ar elektronisko uzraudzību tika atbrīvotas vidēji četrus mēnešus ātrāk, kā būtu bijis iespējams šīm personām pretendēt uz nosacītu pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvošanu bez elektroniskās uzraudzības noteikšanas. Elektroniski pašlaik tiek uzraudzītas 35 personas.

Elektroniskā uzraudzība Latvijā ieviesta no 2015. gada 1. jūlija. Elektronisko uzraudzību pašlaik iespējams piemērot pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvotajiem.

Elektroniskā uzraudzība nozīmē to, ka atsevišķi likumpārkāpēji var tikt atbrīvoti no cietuma pirms termiņa apmaiņā pret elektroniskas aproces valkāšanu. Aprocē ir raidītājs, un, tiklīdz noziedznieks pamet atļauto teritoriju, atbildīgā iestāde par to tiek informēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!