Foto: F64

Ģenerālprokuratūra Valsts kontroles (VK) materiālus par iespējamu nelietderīgu līdzekļu tērēšanu Rīgas brīvostā nosūtījusi izvērtēšanai Valsts policijai, portālam "Delfi" apliecināja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Dokumenti policijai nosūtīti pirmdien.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs uzskata, ka Rīgas domei objektīvi jāizvērtē pārkāpumi Rīgas brīvostā un jārīkojas politiski drosmīgi. "Mēs nevaram pieļaut, ka teiciens par to, ka mazos blēžus liek cietumā, bet lielos ceļ amatos patlaban tiek iekalts virs Rīgas brīvostas ostas vārtiem," uzskata Sprūdžs, aicinot domniekus objektīvi izvērtēt iespējamos pārkāpumus.

Sprūdžs uzsver, ka gadījumos, kad valsts amatpersonu darbībā ir aizdomas par nelikumīgu un necaurspīdīgu rīcību ar publiskajām finansēm, ir jārīkojas nekavējoties, lai novērstu iespējamos pārkāpumus un līdzekļu turpmāku izšķērdēšanu.

Jau ziņots, ka Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti trešdien izvērtēja Valsts kontroles revīzijā konstatētos pārkāpumus Rīgas brīvostas pārvaldes darbā laikā no 2009. līdz 2011.gadam un nolēma lūgt premjeru Valdi Dombrovski (V) izvērtēt Rīgas brīvostas valdes darbību.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) rosinās nākamās nedēļas koalīcijas sadarbības padomes sēdē lemt par Rīgas brīvostas vadības maiņu saistībā ar VK revīzijas atzinumā atklātajiem pārkāpumiem ostas darbībā.

Valsts kontrole publiskotajā revīzijā konstatējusi, ka Rīgas brīvosta normatīvo aktu pārkāpumu, neatbilstošas un nesaimnieciskas rīcības rezultātā radījusi zaudējumus vai nepamatoti rīkojusies ar finanšu līdzekļiem kopsummā par vairāk nekā 41 miljonu latu.

Piemēram, ostas finanšu līdzekļi - 595 000 latu - nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai, atklājusi VK.

Šo faktu dēļ Valsts kontrole vērsās Ģenerālprokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!