Foto: LETA

Prokuratūra ir pārsūdzējusi Jelgavas tiesas attaisnojošo spriedumu lietā, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā apsūdzēts Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš, apstiprināja pats politiķis.

Pēc Liepiņa vārdiem, šajā jautājumā "šovs turpinās" un prokuratūras rīcība vērtējama kā "bezatbildība un varas izmantošana". Lietu virzošā prokurore īsteno savas ambīcijas un par šādu rīcību nesekos nedz sods, nedz prēmijas nepiešķiršana vai atvilkums no algas, prokuratūru kritizēja politiķis. Viņš uzsvēra, ka nedz virsprokurors, nedz Ģenerālprokuratūra nav izmantojusi iespēju izvērtēt šajā lietā atbildīgās prokurores darbu. Līdz ar to politiķis secina, ka viņš nav tik svarīga persona, lai augstas amatpersonas iesaistītos šīs nepieņemamās situācijas risināšanā.

Liepiņš izteicās, ka šajā lietā saskata arī Jelgavas mēra Andra Rāviņa (ZZS) lomu, kuram esot bijusi "sava veida sadarbība ar augstāk stāvošu prokurori", kurai esot iespējams pārraudzīt deputāta Liepiņa lietu virzošās prokurores darbu.

Kā ziņots, 17. septembrī Jelgavas tiesā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā apsūdzēto Liepiņu atzina par nevainīgu un pilnībā attaisnoja visās apsūdzības epizodēs, uzzināts tiesas sēdē.

Pirms saīsinātā sprieduma nolasīšanas savā pēdējā vārdā Liepiņš tiesai atvainojās par radušos situāciju, kurā viņa amatpersonas deklarācijās pieļauto kļūdu dēļ sanācis vairāk nekā divus gadus tērēt valsts resursus saistībā ar tiesvedību. Viņš uzsvēra, ka viņa rīcības rezultātā valstij nebija radušies zaudējumi un par kļūdu pieļaušanu jūtas sodīts jau ar pašu tiesvedību, kuras dēļ ierobežota arī viņa deputāta darbība. Vainu viņš neatzina un lūdza tiesu attaisnot.

Pilns spriedums būs pieejams 2.oktobrī, un to būs iespējams pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Lietu pirmajā instancē virzīja prokurore Ludmila Masļakova. Viņa iepriekš debatēs prasīja sodīt Liepiņu ar naudas sodu desmit minimālo mēnešalgu jeb 3600 eiro apmērā.

Liepiņš ir apsūdzēts pēc Krimināllikuma 219. panta 2. daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Prokurore iepriekš informēja, ka sākotnēji Liepiņš bija apsūdzēts septiņos noziedzīgos nodarījumos, kas izdarīti laikā no 2010. līdz 2012. gada jūnijam un ir saistīti ar nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijās par 2009., 2010. un 2011.gadu, kas detalizētāk ir vairākkārt norādītie neatbilstošie dati ar dažādām atšķirībām lielu summu apmēros.

Vēlāk prokurore samazināja epizožu skaitu un grozīja apsūdzību. Apsūdzības panti un būtība saglabājas tā pati, tikai septiņu epizožu vietā grozītajā apsūdzībā palika sešas epizodes un dažās bija mazāks faktu uzskaitījums.

Prokurore grozīja apsūdzību, izslēdzot no tās detaļas, kas attiecas uz laiku, kad Liepiņš bijis Rīgas brīvostas valdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!