Foto: Europa.eu

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Eiropas Savienības (ES) pilsoņi izmantos iespēju veikt protesta balsojumu, EP ievēlot radikālus eiroskeptiskus politiskos spēkus, liecina Latvijas Ārpolitikas institūta publicētais analītiskais izvērtējums "Eiropas politiskie izaicinājumi EP vēlēšanu un Latvijas prezidentūras ES Padomē kontekstā".

Tajā norādīts, ka EP vēlēšanās salīdzinājumā ar nacionālajām vēlēšanām ir ievērojami mazāka vēlētāju aktivitāte un tās ir vairāk pakļautas protesta balsojumam. Ņemot vērā eirozonas krīzi un īstenotos taupības pasākumus, tiek prognozēts, ka EP vēlēšanās ES pilsoņi izmantos iespēju veikt protesta balsojumu, attiecīgi EP ievēlot radikālus eiroskeptiskus politiskos spēkus.

Tāpat tiek prognozēts, ka šiem spēkiem jaunajā EP sasaukumā varētu būt ap 100-160 EP deputātu vietu no 751, turklāt labējie ekstrēmist varētu iegūt maksimāli 90 deputātu vietas, savukārt kreisajiem ekstrēmistiem tiek prognozētas aptuveni 70 vietas.

Kā norādīts izvērtējumā, Latvijas prezidentūrai ES Padomē jārēķinās ar lielāku radikālo eiroskeptisko, gan galēji labējo, gan galēji kreiso, politisko spēku pārstāvību jaunajā EP sasaukumā. Lai arī to nominālā ietekme palielināsies, pastāv liela varbūtība, ka to faktiskā ietekme likumdošanas procesā EP paliks nemainīga vai arī mazliet palielināsies. Vienlaikus jāņem vērā, ka pastāv risks, ka šie politiskie spēki varētu ieņemt atsevišķus EP nozīmīgus amatus.

Savukārt radikālie eiroskeptiskie politiskie spēki vairāk koncentrēsies uz savu ideju popularizēšanu un publicitāti, bet ne tik daudz uz iesaisti likumdošanas procesā EP, tādēļ Latvijas prezidentūrai jābūt gatavai aizstāvēt ES ideju, ES vērtības un citus ES būtiskus jautājumus, norādīts izvērtējumā.

Jau ziņots, ka Latvijas prezidentūra ES Padomē norisināsies 2015.gada pirmajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!