Foto: LETA
Apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas "Pilsoniskā Savienība" (PS) valde aicina premjeru Valdi Dombrovski (V) kā valdības vadītāju pieprasīt skaidrojumu no koalīcijas partnera Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) par tās Saeimas deputātu rīcību, atturoties balsojumā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu atļaut kratīšanu Saeimas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietā, kā arī norādīt ZZS, ka tā ar savu rīcību apdraud turpmāko koalīcija pastāvēšanu.

Partija uzskata, ka ceturtdienas Saeimas balsojums pret KNAB lūgumu liecina par "oligarhu patieso ietekmi uz Saeimas darbību, to visatļautības un nesodāmības sajūtu". "Tas arī demonstrēja Saeimas vairākuma, tostarp partiju apvienības "Vienotība" koalīcijas partneru – Zaļo un Zemnieku savienības – nevēlēšanos noskaidrot patiesību par augstu amatpersonu iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem un neuzticēšanos tiesībsargājošajām institūcijām. Notikušais nenoliedzami ietekmē jau tā trauslo valdības koalīciju, apdraud ekonomiskās situācijas stabilizāciju un liecina, ka koalīcija zaudē kopīgo vērtību platformu," pausts PS paziņojumā medijiem.

PS valde uzskata, ka "situācija, kad parlamenta vairākums neiestājās par patiesības noskaidrošanu, iezīmē Saeimas morālo krīzi".

Arī Nacionālā apvienība VL-TB/NNK pauž sašutumu par Saeimas balsojumu.
"Stipras nacionālas valsts labklājības pamats ir godaprāts un taisnīgums.
Noraidot tiesībsargājošo institūciju prasību, Saeimas deputātu vairākums faktiski bez pamatojuma izteicis tām neuzticību, liedzot veikt izmeklēšanas procedūras iespējamo noziedzīgu nodarījumu pierādījumu vākšanā. Uzskatām, ka līdz ar to ir pārkāpta zināma robežšķirtne, pēc kuras atjaunot pašreizējās Saeimas uzticību sabiedrības acīs vairs nebūs iespējams," pausts apcienības paziņojumā.

"Ir pieņemts lēmums, kura būtība ir ciniska visatļautības un pārākuma sajūta attieksmē pret Latvijas pilsoņiem. Nacionālā apvienība aicina pilsoņus rūpīgi izvērtēt katra deputāta un politisko partiju balsojumu, izdarīt secinājumus un pieņemt atbilstošus lēmumus turpmākai rīcībai," aicina apvienība.

Jau vēstīts, ka par KNAB pieprasījumu atļaut kratīšanu Šlesera dzīvesvietā ceturtdien Saeimas plenārsēdē nobalsoja tikai "Vienotības" un VL-TB/LNNK frakcijas deputāti. Pret KNAB lūgumu bija pieci Šlesera apvienības "Par labu Latviju" (PLL) deputāti, ka arī Iveta Grigule un Vitauts Staņa no ZZS, bet atturējās "Saskaņas centra" un ZZS frakcijas, kā arī Guntis Ulmanis (PLL). Pats Šlesers balsojumā nepiedalījās.

Tiesa pēc KNAB lūguma sankcionējusi kratīšanu četrās Šlesera dzīves vietās Jūrmalā un vienā dzīves vietā Rīgā, taču, tā kā viņš ir Saeimas deputāts, kratīšanām nepieciešama parlamenta atļauja.

KNAB trešdien veicis plašas kratīšanas īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sācis Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK". Savukārt ceturtfdien KNAB veica kratīšanu laikraksta "Neatkarīgā" izdevēju Mediju nams birojā.

Prokuratūras vēstulē Saeimai norādīts, ka KNAB kriminālprocesu uzsācis 20.maijā pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un arī pats Lembergs notikušo saistīja ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!