Foto: LETA
Latvijas augstskolu reitingā pirmais trijnieks nostabilizējies – arī šogad pirmajā vietā ir Latvijas Universitāte, otrajā – Rīgas Stradiņa universitāte, bet trešajā – Rīgas Tehniskā universitāte, ceturtdien vēsta "Latvijas Avīze".

Laikraksts norāda, ka Latvijas augstskolu reitings, ko jau sesto gadu publicē "Latvijas Avīze", saņēmis daudz kritikas, tomēr tas "vismaz daļēji parāda, kādi ir augstskolu sasniegumi dažās jomās un kāda bijusi to izaugsme vai kritums pēdējo gadu laikā".

Visu reitinga publicēšanas laiku tā līdere bijusi Latvijas Universitāte, kas ir arī valsts lielākā augstskola, taču faktiski nepārtraukti līderu trijniekā gozējusies arī Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte, daudz neatpaliekot Daugavpils Universitātei.

Šā gada reitingā lielākais kāpums ir Ventspils Augstskolai - par 10 vietām, līdz 12. pozīcijai, vēsta "Latvijas Avīze". Otru lielāko kāpumu piedzīvojis Rīgas Aeronavigācijas institūts, kas pakāpies par deviņām vietām.

Lielāko kritumu reitingā toties piedzīvojusi privātā augstskola "ISMA", kas nokritusi pat par 14 vietām, jo te samazinājies gan studentu, gan absolventu, gan ārzemju studentu skaits, gan sarucis akadēmiskais personāls un publikāciju skaits. Nākamā "kritusī" ir Latvijas Jūras akadēmija, kas nokritusi par deviņām līdz 10 vietām, jo akadēmijā samazinājies studentu skaits un akadēmiskā personāla ar doktora grādu īpatsvars. Rīgas Ekonomikas augstskola nokritusi uz leju par sešām vietām.

Reitingā vairs netiek iekļauta Ekonomikas un kultūras augstskola, kas vairākus gadus pēc kārtas pieprasījusi sevi no tā izņemt. Šogad tādu pašu prasību pauda arī Latvijas Kristīgā akadēmija, līdz ar to arī tās vietu reitingā vairs nevar redzēt, norāda "Latvijas Avīze".

Laikraksts atzīst, ka reitings, protams, nav un nevar būt vienīgais augstskolas kvalitātes mērs. Pēdējos gados daļa Latvijas augstskolu gana aktīvi cenšas pierādīt un uzlabot savu konkurētspēju, aicinot ārvalstu konsultantus, iegūstot starptautiskas kvalitātes zīmes savām studiju programmām un tamlīdzīgi.

"Latvijas Avīzes" augstskolu reitings:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!