Foto: PantherMedia/Scanpix



Puikules iedzīvotāji apvienojuši spēkus nepieļaut pagasta pamatskolas slēgšanu. Pagājušajā nedēļā, 3.maijā, tiekoties, iedzīvotāji vienojušies par iespējamiem rīcības scenārijiem, lai plānoto reorganizāciju (skolas slēgšanu) nepieļautu.

Sanāksmes apmeklētāju vidū bija Puikules pagasta un skolas vadība, skolotāji un vecāki, kuru atvases mācās Puikules pamatskolā un neapšaubāmi to darītu arī turpmāk, jo skolas materiālā bāze un ciema infrastruktūra ir pietiekami augstā līmenī, lai bērni varētu saņemt labu izglītību šeit pat pie mājām Puikulē.

Sapulces dalībnieki neatzīst par pieņemamu Alojas novada domes 2014.gada 26.februāra lēmumu Nr.88. Par Puikules pamatskolas reorganizāciju un pievienošanu Alojas Ausekļa vidusskolai (AAV). Lēmums sabiedrībai nāca negaidot un izpelnījās kritiku ne tikai Puikulē, bet arī visā Alojas novadā.

Puikulieši asi iebilda pret šādu sasteigtu rīcību. Ciemā tika sasaukta iedzīvotāju sapulce. Novada domē tika iesniegta 170 iedzīvotāju parakstīta vēstule, kurā prasīts ciematā saglabāt skolu un pirmsskolas grupiņas. Vēl līdz šim brīdim nekāda atbildes reakcija no Alojas domes nav saņemta.
Ar pieņemto domes lēmumu nav mierā neviens ciema iedzīvotājs un īstens Puikules pamatskolas patriots.
Puikules skolas attīstības plāna iniciatori tiksies ar Alojas domes vadību un deputātiem 7. maijā pulksten 10:00 Alojā. Pēc sapulces Alojas novada domē, visi Puikules un tās apkārtnes iedzīvotāji 7. maijā 16:00 Puikules pamatskolā tiek aicināti uz tikšanos, lai uzzinātu, kā veicies sarunās ar novada domi un vienotos par turpmāko rīcību.

Ziedīte Jirgensone, kura ir Puikules skolas attīstības plāna "stūrakmens" un galvenā idejas iniciatore, atzīst, ka mazā skola ir mūsu priekšrocība. Arī viņa pati un viņas dēli beiguši šo skolu un nav šaubu, ka arī mazbērniem jāmācās tieši Puikulē. "Mēs šeit esam sanākuši kopā, lai paturētu un attīstītu šo skolu," pauda Ziedīte.

Jānis Ošlejs iepazīstināja ar plānu skolu iesaistīt šobrīd pasaulē labākajā atbalsta sistēmā skolām. Tā sniegs iespēju Latvijas standarta mācību programmu papildināt tā, lai bērnos stiprinātu spēju droši domāt un attīstīt savas idejas, ne būt citu ideju kalpiem.

Turklāt Jānis Ošlejs atzina, ka "skolas likvidācija ir neizdevīga Puikulei un novadam". Viņš ir izstrādājis un iesniedzis Alojas novada vadībai ekonomisko pamatojumu, kas pierāda, ka novads skolu slēdzot nākošo desmit gadu laikā zaudēs 550 000 eiro.

Sapulces dalībnieki bažījās, ka bez skolas Puikulē paliks dzīvot mazāk iedzīvotāju un novads zaudēs cilvēkus.

Lai skola turpinātu pastāvēt un piesaistīt bērnus, ir skaidrs, ka tai jākļūst vēl labākai. Tādēļ Puikules skolas attīstības aktīvisti izstrādājuši skolas nākotnes stratēģiju, kuru sapulcē prezentēja Monta Jirgensone.

Stratēģija paredz izveidot Puikules sākumskolu par pasaules klases skolu, labāko mazo skolu Latvijā, kurā mācītos bērni no 1.- 6. klasei parastajās (neapvienotajās) klasēs.

Bērni tiks trenēti domāt droši, patstāvīgi un radoši, spēs paši pieņemt lēmumus un domāt kā uzņēmīgi cilvēki, tā radot topošos uzņēmējus un sekmīgus citu profesiju pārstāvjus.

Skolā tiks ieviestas jaunas, inovatīvas mācību metodes, individuāla pieeja katram skolēnam, kā arī veicināta cieša sadarbība starp skolu un bērnu vecākiem sākot jau no bērnu dārza (izveidojot vecāku biedrību).

Attīstībā tiks iemantota labākā Latvijas un ārzemju mazo skolu pieredze, kas Puikules sākumskolai piesaistīs ne tikai vietējos bērnus, bet arī skolēnus no citām vietām, kas veicinās skolas ilgtspēju.
Lai īstenotu Puikules sākumskolas vīziju ir izvirzīti uzdevumi:
• Izveidot jaunu un radošu skolotāju kolektīvu;
• Iegūt sadarbības partnerus Latvijā un ārzemēs;
• Veidot skolas ciešu sadarbību ar bērnu vecākiem;
• Piesaistīt skolai vairāk bērnu.

Sapulce tika noslēgta ar cerīgu skatu nākotnē. Visi klātesošie vienprātīgi atzīst, ka skolai Puikulē ir jābūt, tādēļ ir gatavi iesaistīties Puikules skolas izcilības plāna izpildē, parakstot vēstuli, kas adresēta ne tikai Alojas novada domes priekšsēdētājam Valdim Bārdam, bet arī Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietei un laikraksta "Auseklis" redaktorei Regīnai Tamanei. Vēstulē tiek lūgts atcelt 2014.gada 26.februāra lēmumu Nr.88 par Puikules skolas reorganizāciju, kā arī prezentēta Puikules skolas nākotnes vīzija.

Vēstuli parakstīja visi sapulcē klātesošie un parakstu vākšana turpināsies līdz 7. maijam, kad vēstule tiks iesniegta Alojas novada domē, kad tiks atkārtoti prezentēta vecāku un skolas aktīvistu Puikules sākumskolas vīzija. Parakstu lapas izvietotas abos veikalos Puikulē, kā arī Ozolmuižas veikalā, Brīvzemnieku pagasta pārvaldē, Puikules stacijā pie Sanitas Modernieces un Puikules pamatskolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!