Foto: DELFI

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte Saeimas deputāta Kārļa Seržanta (ZZS) izteiktās aizdomas par ieslodzīto nelikumīgu nodarbināšanu Rīgas Centrālcietumā sauc par apmelojumu. Turklāt Seržants aizdomas paudis, balstoties uz informāciju, kuru saņēmis no cietumnieka ar viedtālruņa palīdzību, un nav par to ziņojis IeVP, lai gan tālruņu izmantošana cietumos ir aizliegta, ceturtdien žurnālistiem norādīja Puķīte.

Seržants šonedēļ vērsās Tieslietu ministrijā un pie medijiem, informējot par Centrālcietuma ieslodzītā Venta Kraslovska apgalvojumiem, ka šajā cietumā nelikumīgi nodarbinot ieslodzītos. Saziņai ar Seržantu Kraslovskis izmantojis cietumos aizliegto mobilo telefonu.

Pagaidām oficiālas pārbaude Centrālcietumā vēl nav sākta, taču Puķīte kategoriski noliedz Seržanta izteiktos pieņēmumus, ka Centrālcietuma administrācija būtu maksājusi naudu uzņēmumiem par darbiem, kurus faktiski paveikuši cietumnieki.

Cietumu priekšnieks arī nosodīja deputāta izvēlēto ceļu, sakot – ja Seržantam bija aizdomas par pārkāpumiem, kāpēc viņš izvēlējās vērsties uzreiz pie medijiem, nevis pie cietumu priekšnieka. "Ja cilvēks vēlas, lai kādi iespējamie pārkāpumi tiktu novērsi, tad viņš vēršas attiecīgajās iestādēs, nevis mēģina spodrināt savu tēlu," žurnālistiem Seržanta rīcību komentēja Puķīte.

Puķīte arī norādīja - Seržants pats ilgi bija IeVP darbinieks un tāpēc viņam ir jāzina, ka mobilie telefoni cietumos ir aizliegti un ieslodzītie tos izmantot nedrīkst. Tāpēc Seržantam vajadzējis nevis turpināt saziņu ar cietumnieku, kurš izmanto aizliegto telefonu, bet gan par iekšējās kārtības pārkāpumiem jāziņo cietuma vadībai. Cietumnieks ar seržantu komunicējis gan tieši, gan izmantojis savu sievu kā starpnieku.

Cietumu priekšnieks arī paskaidroja, ka ieslodzītajiem ir pienākums četras stundas dienā bez atlīdzības strādāt cietuma uzturēšanas labā. Taču konkrētajā gadījumā Kraslovskis, kurš pēc profesijas ir metinātājs, ar savu darbu cietumā pelnījis vidēji 320 latus mēnesī, uzsvēra Puķīte.

IeVP portāls "Delfi" noskaidroja, ka Kraslovskis vairs par metinātāju cietumā nestrādā, šāda iespēja viņam liegta, jo viņš pārkāpis ieslodzījuma vietas iekšējās kārtības noteikumus. Viņš arī iekšējās drošības birojam atzinis, ka saziņai ar deputātu izmantojis mobilo telefonu, taču tālruni viņa kamerā nav izdevies atrast.

Par ieslodzītā neatļautu saziņu ar deputātu sodīti arī Centrālcietuma darbinieki, taču Puķīte neprecizēja, kādus tieši pārkāpumus viņi pieļāvuši un kādus sodu saņēmuši.

Jau vēstīts, ka Seržants vērsies pie tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA), lūdzot pārbaudīt iespējamos pārkāpumus Rīgas Centrālcietumā, par kuriem deputātam pastāstījis kāds ieslodzītais.

Seržants paziņojumā medijiem klāstīja, ka, izmantojot elektronisko pastu, pie viņa vērsies kāds Centrālcietuma ieslodzītais Vents Kraslovskis, kurš stāstījis, ka pēdējos trīs gadus ticis nodarbināts cietuma saimnieciskajā apkalpē un iesaistīts arī dažādu projektu realizācijā. Viņš deputātam apgalvojis, ka cietuma ieslodzītie tiekot regulāri nodarbināti projektos, par kuriem faktiski ir slēgti līgumi ar privātuzņēmējiem. Ieslodzītajiem par konkrēto darbu nav maksāts, bet naudu saņēmuši uzņēmumi, ieslodzītā apgalvojumus atstāsta deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!