Foto: PantherMedia/Scanpix
Cietumu vidē, līdzīgi kā pārējā sabiedrībā, pašnāvību gadījumus pilnībā novērst nav iespējams, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte.

Viņš gan uzsvēra, ka cietumu uzraugi, ja rodas bažas, ka kāds no ieslodzītajiem varētu mēģināt darīt sev galu, darīs visu iespējamo un rūpīgi uzraudzītu, lai tas nenotiktu. Tomēr nākas atzīt - ja ieslodzītais ir izlēmis izdarīt pašnāvību, viņš to izdarīs, lai arī "cik rūpīgi un ilgi viņš tiktu novērots".

Puķīte klāstīja, ka pērn Latvijā reģistrētas vairāk nekā 400 pašnāvības, septiņas no tām izdarītas cietumos, tāpēc nevarētu teikt, ka pašnāvību cietumos būtu proporcionāli vairāk kā valstī kopumā. IeVP šefs uzsvēra, ka visiem ieslodzītie, īpaši tie, kuri ieslodzījuma vietā nonāk pirmo reizi, saņem psihologa palīdzību saistībā ar nonākšanu šaurā, ierobežotā vidē.

Latvijā 12 cietumos pašlaik ir 6238 ieslodzīto. Pēc Puķītes domām, Latvijā ir jāmaina attieksme pret cietumiem, jo tajos strādājošie uzturas tādos pašos apstākļos kā cietumnieki. Lai šo situāciju uzlabotu, Latvijā jābūvē jauni cietumi. IeVP šefs ir pārliecināts, ka galvenais iemesls, kādēļ tas nenotiek, ir nevis naudas trūkums, bet gan vēlmes trūkums.

Tomēr esot skaidrs, ka pašreizējos finansiālajos apstākļos celt jaunus cietumus ir neiespējami. Piemēram, Igaunijā viena jauna cietuma būvniecība izmaksājusi 50 miljonus eiro. Latvijā, ņemot vērā ieslodzīto kopējo skaitu, jaunu ieslodzījuma vietu būvniecībai vajadzētu pat pašreiz lielāku summu.

"Ir vienkārši jāgrib to darīt," uzsvēra Puķīte, paužot pārliecību, ka jaunu cietumu būvniecība varētu notikt uz privātās partnerības principiem līdzīgi kā fotoradaru darbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!