Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā radušās problēmas ar dokumentālās filmas "Putina sistēma" demonstrāciju. Filmas producente Džila Emerija ( Jill Emery) portālam "Delfi" atzina, ka notikušais apliecina Kremļa satraukumu par Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu balsojuma rezultātiem Krievijas Valsts domes vēlēšanās, ko varētu ietekmēt filmā atklātie fakti.
Emerija sacīja, ka filma "Putina sistēma" patlaban ir demonstrēta Francijā, Zviedrijā, Beļģijā, Kanādā, Izraēlā, Austrālijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Lietuvā, Igaunijā, Ukrainā un drīzumā tiks rādīta arī daudzās citās Eiropas valstīs. Vienīgā valsts, kur radušās problēmas, ir Latvija, pauda Emerija, pieļaujot, ka notikušais saistāms ar Krievijas uztraukumu par filmas ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem, kas gan esot "smieklīgi".

"Ja Krievijas pilsoņi Latvijā nav informēti par šiem faktiem, tad situācija ir daudz nopietnāka nekā es biju domājusi. Ja viņi tomēr apzinās notiekošo un pieņem to, tad ir skaidrs, ka pats Kremlis ir "izskalojis viņiem smadzenes". Kad krievi saka, ka tādi žurnālisti kā Anna Poļitkovska nav neko vērti un ir pelnījuši nāvi par pastāvošā režīma un [Čečenijas prezidenta Ramzana] Kadirova kritizēšanu, tad ir acīmredzams, ka līdz pārmaiņu ieviešanai vēl ir tāls ceļš ejams," sacīja Emerija.

Pēc Emerijas teiktā, atsauksmes pēc filmas demonstrācijas ir dažādas, ļoti atzinīgi tā novērtēta valstīs, kur par "režīmu" un "sistēmu" ir visai maz informācijas. Saistībā ar filmas demonstrāciju sūdzības izteikuši arī Krievijas vēstnieki Beļģijā un Francijā, "bet kāda Krievijas vēstniecības augsta amatpersona man teica, ka "jūsu filma ir ļoti labi uztaisīta un precīza. Tā pastāsta patiesību par izcilu cilvēku. Es esmu lepns par mūsu prezidentu un piekrītu visam, ko jūs rādāt. Jautājums ir tikai par to, ka atšķirīgs ir mūsu viedoklis par Putinu un secinājumi par viņa darbiem", pauda Emerija.

Viņa norādīja, ka "Putina sistēmas" un citu viņu radīto filmu "galvenais mērķis ir radīt politisku rezonansi un aizstāvēt cilvēktiesības visā pasaulē."

Jau vēstīts, ka plašu rezonansi pirms nedēļas izraisīja LTV lēmums atcelt dienu pirms Krievijas Domes vēlēšanām plānoto filmas "Putina sistēma" demonstrāciju. LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins sākotnēji skaidroja, ka filmas demonstrēšana aizkavēsies tehnisku iemeslu dēļ – kasetei esot sabojājušies laika kodi. Vēlāk gan Holšteins atzina, ka sniedzis nepatiesu informāciju, un iesniedza atlūgumu. Filmu demonstreeja jau pēc Krievijas Domes vēlēšanām.

Nacionālā radio un televīzijas padome pagājušā ceturtdienā pieņēma Holšteina atlūgumu. Pēc 18.decembra par LTV ģenerāldirektora vietas izpildītāju tiks iecelts pašreizējais Holšteina vietnieks Edgars Kots.

Lai arī Holšteins atkāpies no amata, joprojām nav skaidrs, kādēļ viņš šādi rīkojies un vai filmas demonstrācijas aizkavēšanu nav ietekmējuši vēl kādi citi apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!