Foto: LETA
Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcībā esošās informācijas inficētie gurķi no divām Spānijas saimniecībām, kas ir izraisījuši cilvēku saslimšanu Vācijā, Latvijā nav ievesti, tomēr dienests ir uzsācis pastiprinātas pārbaudes ievestajiem gurķiem no Spānijas, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Tāpat PVD nosūtījis vēstules lielveikalu tīkliem ar aicinājumu neiegādāties tirdzniecībai Spānijas izcelsmes gurķus no Almērijas un Malagas provincēm.

Pārbaužu laikā pastiprinātu uzmanību pievērsīs tam, vai cenu zīmēs norādītā augļu un dārzeņu izcelsmes valsts sakrīt ar produktu pavaddokumentos norādīto informāciju. Jau no šī gada marta vidus dienesta inspektori, veicot svaigu augļu un dārzeņu kontroli, pastiprinātu uzmanību pievērš cenu zīmēs norādītajai informācijai un tam, vai tā sakrīt ar pavaddokumentos norādīto.

Pēc informācijas, ko dienests saņem no Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmas kontaktpunkta, Spānijā ir apturēta divu saimniecību (Almērijas un Malagas provincēs) darbība, kuras tiek turētas aizdomās par piesārņotu gurķu izplatīšanu uz Vāciju. Saimniecībās ir noņemti augsnes, ūdens un produktu paraugi enterohemorāģiskās zarnu nūjiņas noteikšanai. Tāpat noskaidrots, ka saimniecība Malagas provincē strādā ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm.

Veselības ministrija informē, ka Latvijā līdz 31. maijam nav konstatēts neviens HUS saslimšanas gadījums. Situāciju pastāvīgi uzrauga Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās uzraudzības un sabiedrības veselības departaments.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina iedzīvotājus, iegādājoties augļus un dārzeņus, noteikti pārliecināties par produktu izcelsmes valsti.

Lai izvairītos no saslimšanas ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās saslimšanas, VM aicina ievērot vienkāršus profilakses pasākumus: lietot drošus pārtikas produktus, dzērienus un dzeramo ūdeni; rūpīgi mazgāt augļus un dārzeņus; nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai, ja ir šaubas par ūdens kvalitāti; ievērot personīgo higiēnu un bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, kā arī pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība.

VM arī atgādina, ka cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

VM infomē, ka slimības parādīšanās jeb inkubācijas periods ir 1-8 dienas (biežāk 3-5 dienas) pēc inficēšanās. Tipiskākie saslimšanas simptomi, inficējoties ar slimību izraisošo zarnu nūjiņu ir krampjveida sāpes vēderā, pēkšņa, ūdeņaina vai asiņaina caureja, nereti arī vemšana un nespēja urinēt, temperatūra parasti nav izteikti paaugstināta.

Visbiežāk saslimšana norit viegli un pāriet 1-3 dienu laikā, bet iespējamas arī nopietnas komplikācijas, kā jau pieminētais hemolītiski urēmiskais sindroms, tādēļ pēc simptomu parādīšanās pacientiem nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu. Īpaši uzmanīgiem jābūt iedzīvotājiem, kuri nesen bijuši Vācijas ziemeļos.

Jau vēstīts, ka Vācijā ar zarnu nūjiņu inficēto cilvēku nāves gadījumu skaits pirmdien sasniedza 14, tostarp 12 sievietes. Ar zarnu nūjiņu inficēto cilvēku skaits ir pārsniedzis 1,2 tūkstošus, un varas iestādes uzskata, ka zarnu nūjiņas izraisītās saslimšanas epidēmija, kurā tiek skartas nieres un centrālā nervu sistēma, vēl nav sasniegusi maksimālo robežu. Par infekcijas avotu tiek uzskatīti gurķi, kas ievesti no Spānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!