Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šobrīd radiācijas līmenis Latvijā nav paaugstināts, portālu "Delfi" informēja Valsts vides dienests (VVD), kas uzrauga radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā, kā arī Ukrainā un citās tuvākajās valstīs.

Vienlaikus nepārtraukti tiekot monitorēta un saņemta informācija par vēja virziena atmosfēras plūsmām starp Latviju un Ukrainu.

Latvijas teritorijā esošās 20 monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni.

Atbilstoši informācijai no Starptautiskās atomenerģijas aģentūras, Černobiļas atomelektrostacijai (AES) pabeigti remontdarbi vienā no divām elektroapgādes līnijām, kas nodrošina ārējo elektroenerģijas piegādi.

Līdz ar to plānots, ka pirmdien pilnā apjomā tiks atjaunots elektrības pieslēgums Ukrainas energoapgādes tīklam. Līdz tam elektroenerģijas piegādi nodrošina dīzeļdegvielas ģeneratori.

VVD atgādina, ka 9. martā pulksten. 11.22 Černobiļas-Kijevas augstsprieguma līnijas bojājuma dēļ tika pārtraukta elektroapgāde bijušajai Černobiļas AES.

Starptautiskās atomenerģijas aģentūra 11. martā informēja, ka Zaporižjas AES kodolmateriālu uzraudzības sistēma atjaunojusi darbību.

VVD ziņo, ka Rivnes, Hmeļnickas, Dienvidukrainas AES darbojas normālā režīmā. Radioloģiskie mērījumi reģionā ir normas robežās. Ukrainas teritorijā joprojām darbojas astoņi no 15 valsts reaktoriem, tostarp divi Zaporižjā, trīs Rivnē, viens Hmeļnickā un divi Dienvidukrainā.

Jau vēstīts, ka 24. februārī Krievija sāka iebrukumu Ukrainā un sagrāba AES, kur 1986. gadā notika pasaulē plašākā kodolavārija, kurā gāja bojā simtiem cilvēku un Eiropas rietumos izplatījās radioaktīvs piesārņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!