Foto: AFI
Visu trīs bijušo Latvijas Valsts prezidentu uzturēšana, nodrošinot likumā paredzētās garantijas, kopumā šī gada pirmajā pusgadā izmaksājusi 95 231 latu. Ja gada atlikušajos mēnešos izdevumi būs līdzīgi, vienā gadā trīs eksprezidenti valstij izmaksā aptuveni 200 000 latu, svētdien vēsta LNT raidījums "Top 10".

Saskaņā ar likumu bijušajiem prezidentiem tiek piešķirta ikmēneša pensija 50% apmērā no prezidenta algas, valsts apmaksāts dzīvoklis, automašīna, sekretārs, un ir tiesības uz apsardzi.

Prezidenta kancelejas un Aizsardzības ministrijas sniegtā informācija liecina, ka gada pirmajos sešos mēnešos Vairas Vīķes-Freibergas uzturēšana valstij izmaksājusi 44 218 latus, garantiju nodrošināšanai Guntim Ulmanim izlietots 27 641 lats, bet Valdim Zatleram (RP) - 23 372 lati.

"Top10" skaidro, ka izmaksu atšķirību lielā mērā veido dzīvokļa nomas maksa. Lai gan Ulmanis un Vīķe-Freiberga ir kaimiņi, no uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" Vīķes-Freiberas dzīvoklis tiek nomāts par septiņas reizes lielāku cenu - Ulmaņa dzīvokļa nomas maksa ir 541 lats mēnesī, bet Vīķes-Freibergas - 3947 lati mēnesī. Tas tiek skaidrots ar to, ka eksprezdentes dzīvokļa remonts izmaksāja krietni dārgāk. Tikmēr Zatlera pašreizējā dzīvokļa nomas maksa ir 820 lati.

Bez ikmēneša izdevumiem valsts papildus ir iztērējusi 150 000 latu bijušajiem prezidentiem savulaik nopērkot automašīnas, bet nākamgad plānots iegādāties vēl vienu par 80 000 tūkstošiem latu.

Vai bijušo prezidentu izmaksas ir samērīgas, vai arī ir nepieciešamas izmaiņas, Ulmanis nekomentē, Valdis Zatlers izvairīgi norāda, ka diskutēt par to var. "Es domāju, ka tāda diskusija, protams, ir vēlama. Kāds būs šīs diskusijas rezultāts, ir grūti prognozēt, jo sabiedrība jau nav tāda stagnējoša. Mēs attīstāmies, ejam uz priekšu. Tas, ko mēs uzskatām par labu vai par sliktu, vai par nepieciešamu, tas mainās," raidījumam sacīja Zatlers.

Savukārt Vīķe-Freiberga uzskata, ka esošais sociālo labumu kopums ir jāsaglabā, bet viņa neieslīgst detaļās, vai ir pamats ieviest izmaksu griestus. "Esmu jau atkārtoti publiski paudusi, ka eksprezidentiem likumā paredzēto sociālo nodrošinājumu uzskatu par pamatotu un adekvātu, kamdēļ neredzu vajadzību tajā kaut ko mainīt," uzsvēra bijusī prezidente.

Gan Vaira Vīķe-Freiberga, gan Valdis Zatlers vērš uzmanību, ka iespējamās izmaiņas jebkurā gadījumā uz viņiem neattiektos, jo likumus nevar pieņemt ar atpakaļejošu spēku.

Jau vēstīts, ka pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš apņēmies ieviest izmaiņas esošajā kārtībā, lai nākotnē bijušo prezidentu uzturēšana nodokļu maksātājiem būtu lētāka un precīzi tiktu noteikts, kādā apjomā eksprezidentiem pienākas sociālās garantijas.

Bērziņš uzskata, ka bijušie prezidenti ir pelnījuši visus sociālos labumus, kādus jau patlaban nosaka likums, un nevienu no tiem viņš neplānojot ierosināt atņemt. Taču, viņaprāt, tēriņi ir jāsamazina, tāpēc būtu nosakāmi izdevumu griesti katrā no pozīcijām. Piemēram, ar cik dārgu automašīnu valsts var atļauties nodrošināt bijušo valsts vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!