Sākta izmeklēšana par Liepājas policista rīcību, valsts naudu pirkto degvielu izmantojot privātām vajadzībām, svētdien informē TV3 raidījums "Nekā Personīga".

"Nekā personīga" vērsās Liepājas "Statoil" darbinieki, kuri ievērojuši, ka pilsētas ceļu policijas priekšnieks, kuram valsts piešķīrusi dienesta automašīnu un degvielas uzpildes karti, izmanto dienesta stāvokli un ar šo pašu karti norēķinās, uzpildot savu personīgo automašīnu. Par notikušo zināja policista priekšniecība, tomēr neko vairāk par formālu pārbaudi neuzsāka.

Tikai pēc "Nekā personīga" iejaukšanās uzsākts kriminālprocess par valstij domātās degvielas izmantošanu personīgām vajadzībām.

Nedēļas sākumā "Nekā personīga" saņēma ziņas no Liepājas "Statoil" degvielas uzpildes stacijas. Tas darbinieki bija ievērojuši pilsētas ceļu policijas priekšnieku Leonīdu Tarabanu pildām degvielu savā personīgajā automašīnā Mazda 5 un norēķināmies ar Valsts policijas degvielas karti. Par notikušo uzzināja Tarabana kolēģi policijā un pieprasīja no benzīntanka novērošanas kameru ierakstus. Policija uzsāka pārbaudi. Tomēr Tarabanu no amata neatstādināja. Kad "Nekā personīga" par notikušo informēja Valsts policijas priekšnieku, tas nekavējoties lika lietu nogādāt Rīgā. Nākamajā dienā tika uzsākts kriminālprocess.

"Patlaban tā situācija ir tāda, ka viņš nav atstādināts no amata un nekādi drošības līdzekļi pret viņu nav piemēroti, par cik pirmatnējā pārbaude tika veikta Kurzemes reģiona pārvaldē un mēs tikai vakar saņēmām šos materiālus," raidījumam pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins. "Šodien mēs ierosinājām kriminālprocesu par šo faktu un tad kriminālprocesa ietvaros tiks vērtēts par turpmāko par darbībām un attiecībā uz drošības līdzekli pret iespējami vainīgo personu."

Leonīds Tarabans ir Liepājā cienījams policists, pirms reorganizācijas bijis ceļu policijas rotas komandieris, tagad pilda ceļu policijas priekšnieka pienākumus, apbalvots ar diplomu un nopelnu zīmi "Par ieguldījumu ceļu satiksmes drošībā".

Kurzemes reģiona policijas pārvaldes priekšnieks Artūrs Vaiteiks sava padotā rīcību vērtēja atturīgi.

"Nu ļoti slikti tas, protams, ir. Nedrīkst tā notikt, mēs esma nodevuši, lietu izmeklēšanai Valsts policijas iekšējās drošības birojam," pa tālruni teica Vaiteiks.

Liepājā esošā kārtība ar degvielas norēķinu kartēm atklāj plašas iespējas degvielu čiept. Pārbaudes ir formālas un būtiskākais ir sarakstīt pareizos papīrus.

Tarabanam esot noteikts degvielas limits 100 litri mēnesī, tomēr viņš to jebkurā brīdī varējis pārsniegt, paziņojot, ka jābrauc, piemēram, uz Rīgu vai kaut kur citur ārpus Liepājas.

"Nekā personīga" kļuva zināms, ka iespēja zagt degvielu un centieni piesegt savus darbiniekus bija pēdējais piliens Kurzemes reģiona policijas priekšnieka Artūra Vaiteika karjerā. Vēl nesen policijā ar iesniegumu par piekaušanu vērsās viņa sieva. Kad "Nekā personīga" atradās Liepājā, viņš bija izsaukts uz Rīgu, lai saņemtu piedāvājumu ieņemt zemāku amatu vai aiziet pensijā. Viņš pats no komentāriem atsakās.

Trešdien Vaiteikam jādod atbilde, vai viņš piekrīt pensionēties vai pāriet strādāt zemākā amatā citā pilsētā. Tad Valsts policija arī lems, kurš turpmāk vadīs iekšlietu struktūras Kurzmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!