Foto: LETA
Bijusī Saeimas deputāte Ingrīda Ūdre un bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons savulaik baudījuši skandalozā miljonāra Borisa Berezovska labvēlību - Jēkabsons atpūties Berezovska villās, savukārt Ūdre pieņēmusi dāvanā vīna kasti, svētdien, 12. decembrī vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga"

Kā norāda raidījums, Borisa Berezovska vizītes Latvijā organizēja Zaļiem zemniekiem pietuvinātie Roberts un Ilona Līce, kura bija gan premjera Emša, gan iekšlietu ministra Jēkabsona biroja vadītāja. Tieši Līča KNAB noklausītās sarunas ir daļa no būtiskiem pierādījumiem par Berezovska attiecībām ar Latvijas amatpersonām. Pēc tam, kad Saeimas spīkere, viena no ZZS līderēm Ingrīda Ūdre krietni pāri pusnaktij vakariņoja ar  Berezovski Hotel de Roma restorānā, miljonārs nosūtīja Saeimas spīkerei Gruzijas vīna kasti. Ūdre nekad nav atzinusi jebkādu dāvanu pieņemšanu no Berezovska, taču kāda viņas saruna ar Līci iespējams liecina par pretējo.

Raidījuma rīcībā ir saruna, kurā Līcis zvana Ūdrei, lai apjautātos, kā viņai garšojusi viņa nodotā manta. Kamēr Ūdre atzīstas, ka nav to paguvusi vēl nobaudīt, Līcis dod savu novērtējumu. Šoreiz esot tāds interesants. Ūdre uzmanīgi vaicā, vai esot tāds pats kā iepriekšējo reizi. Un saņem atbildi, šis esot krietni sausāks.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas dibinātāja Ērika Jēkabsona vakariņas ar Berezovski viesnīcas "Bergs" restorānā nebūt nav bijusi vienīgā tikšanās. KNAB izmeklētāju rīcībā ir ziņas, ka Jēkabsons divas reizes devies pie   Berezovska uz  Londonu.  Jūlijā un septembrī Jēkabsons apmeties vienā no greznākajām Londonas viesnīcām. Par  tās prestižu liecina ne tikai  tās viesi, piemēram,  popmūzikas karalis  Maikls Džeksons. Viesnīcas karaliskie apartamenti diennaktī  izmaksā tikpat cik nedārga automašīna.

Jēkabsons liecinājis, ka  rēķinus  apmaksājis pats. Izmeklētāji  to apšauba, jo tajā pašā laikā Roberta Līča rēķinus apmaksājusi kāda firma, kuras adrese sakrīt ar Berezovska Londonas biroja adresi.

Jēkabsons, būdams iekšlietu ministrs, pavadījis Berezovska apmaksātu atvaļinājumu miljonāra villās Dienvidfrancijā. Turp Jēkabsons devies kopā ar līgavu un diviem saviem bērniem. Dārgo īpašumu pašā Vidusjūras krastā pārvaldnieki atceras, ka viesi tikuši uzņemti kā VIP, proti - ļoti svarīgas personas. Viņi sagaidīti lidostā un nogādāti  villā ar automašīnu BMW, vēlāk pavadīti arī ekskursijās uz Monako. Jēkabsona ģimene   apmetusies visgreznākajā istabā ar nosaukumu "Saimnieks". Villas īres cena nedēļā ir turpat 18 tūkstoši  lati, kas tolaik bija gandrīz ministra gada algas apmērā. Jēkabsons "Nekā personīga" no jebkādiem komentāriem atteicās.

Tomēr paša Borisa Berezovska liecības rāda, ka Jēkabsons ir tur bijis. Londonas policijai uzņēmējs pats apstiprinājis, ka Jēkabsons pieņēmis ielūgumu, taču tā kā tā neesot viesnīca, tādēļ ne to, ne sviestmaizi, vai pudeli  vīna viņš neuzskatot par dāvanām.

Brīvdienu  ceļojumu Jēkabsons  nopelnīja, izmantodams savu statusu un gādājot par Berezovska drošību Latvijā, tā varētu secināt pēc telefonsarunām starp Jēkabsonu un miljonāra vizīšu organizētāju Līci. Tās norisinājušās 2005.gada februārī, kad Berezovskim, kuru Krievija prasa izdot, bet "Interpols" pasludinājis starptautiskā meklēšanā, radās problēmas atstāt mūsu valsti.

Kādā no lietas materiāliem esošā telefonsarunā Roberts Līcis zvana Jēkabsonam un saka, ka lidmašīna ir gatava pacelties, taču kāds robežsardzē ceļ trauksmi. Viņš lūdz ministram sazvanīt Robežsardzes priekšnieku Gunāru Dāboliņu, lai viņš sakārto, ka lidmašīna ar svarīgo viesi var pacelties. Jēkabsons sola runāt ar savu padoto, un pēc brīža atzvana, sakot, ka dota zaļā gaisma. Līcis pateicas, un saka, ka viņam Jēkabsons jāsatiek tuvākajās dienās, lai nodotu, ko svarīgu.

Palīdzīgā rokas sniegšana Berezovskim Jēkabsonam maksāja amatu. Jēkabsons demisionēja, tā it kā paužot neapmierinātību ar budžetu, bet valdībā tobrīd jau bija zināms par ministra dzīvošanos pa Berezovska villām.

KNAB ir sniedzis savu juridisko novērtējumu notikušajam, un, lai arī atzīst, ka dāvanas bijušas, valstij nodarītais kaitējums neesot tik liels, lai amatpersonas tiesātu. Taču KNAB nedod politisko novērtējumu, par to, kas būtu mainījies, ja Berezovskim būtu izdevies pārliecināt varas eliti un izveidot šeit platformu savai propogandai starpvalstu spēlēs.  

To, ka Berezovskis ir bijis apdraudējums mūsu valstij, atzīst, bijušais premjers Aigars Kalvītis, kurš pasludināja Berezovski par persona non grata.

"Tā kā mūsu valstī aizliegts finansēt politiskās partijas no ārpuses un lai stiprinātu Latvijas neatkarību, es pieņēmu tādu lēmumu, iekļaut Berezovski melnajā sarakstā. Man ir sava versija, kāpēc viņš (Berezovskis)  to darīja, bet tas ir ļoti jūtīgs politisks jautājums, tāpēc es to negribu publiskot," pauž Kalvītis, neizslēdzot iespēju, ka Berezovska mērķi bijuši saistīti arī ar medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!