Foto: LETA
Saeimas deputāts Igors Meļņikovs (SC) sapinies skaidrojumos par papildus ziņu sniegšanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID), kā arī atklājies, ka deputāts ir valstij parādā, proti, viņš iekļauts nodokļu parādnieku sarakstā, svētdien ziņo "Latvijas televīzijas" raidījums "de facto".

Šobrīd vairāk jautājumu nekā atbilžu sniedz deputāta iesniegtā deklarācija. "de facto" atgādina, ka saskaņā ar VID iesniegto deklarāciju Meļņikova uzkrājumi skaidrā nauda un bankas kontos pērn pieauguši par 34 387 latiem, kamēr viņš pagājušā gada laikā nopelnījis vien 18 346 latus.

Pirms nedēļas Meļņikovs apgalvoja, ka naudu viņam uzdāvinājusi sieva, bet deklarācijā dāvinājums nav norādīts, jo informācija tikai nesen iesniegta VID. "de facto" rīcībā esošās ziņas gan liecina, ka deputāts nav stāstījis taisnību, jo VID informāciju par dāvinājumu ieguvis tikai pirmdien - dienu pēc tam, kad par neskaidrībām deputāta deklarācijā ziņoja "de facto".

Meļņikovs raidījumam gan apgalvoja, ka ziņas VID nosūtījis pirms divām nedēļām, taču pārvaicāts, ka VID ziņas saņemtas tikai šonedēļ, deputāts taisnojās,ka "es nezināju, ka tik ilgi iet vēstule."

Raidījums vēsta, ka Meļņikovs šogad bija viens no pirmajiem deputātiem, kas iesniedza amatpersonu ienākumu deklarāciju.

Deklarāciju iespējams labot mēnesi pēc tās iesniegšanas, bet šo termiņu Meļņikovs nokavējis, un kārtība paredz, ka šādā gadījumā VID tagad informācija būtu jānodod finanšu policijai, kas lemtu, vai noticis krimināli vai administratīvi sodāms pārkāpums. Šī gan nav pirmā reize, kad deputātam sanācis saķerties ar VID – tas Meļņikovam jau veicis nodokļu auditu un konstatējis nenomaksātus nodokļus, rezultātā deputātam veikts uzrēķins vairāk nekā 70 tūkstošu latu apmērā.

Kā skaidroja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Ināra Pētersone, pēc veiktā audita Saeimas deputātam "papildus aprēķinātais nodoklis un nokavējuma nauda un soda nauda 76 tūkstoši". Viņa arī uzsvēra, ka tas ir apliecinājums tam, ka "VID vērtē, skatās un nešķiro cilvēkus, vai tā ir amatpersona, deputāts vai parasta fiziska persona, mums ir pilnīgi vienalga. Ja mums ir šis risks nostrādājis, ja nav spējis pierādīt, tad veidojas uzrēķins un arī šai konkrētai fiziskai personai vienu daļu skaidras naudas neatzinām."

Meļņikovs gan audita rezultātus esot pārsūdzējis, taču VID ģenerāldirektore uzrēķinu atstājusi spēkā un šobrīd Saeimas deputāts ierindots starp nodokļu parādniekiem. Pats Meļņikovs gan vēl cer, ka VID pārliecinās par savu taisnību.

Tikmēr SC nesteidz nosodīt sava biedra rīcībā konstatētos pārkāpumus, jo partijas Saeimas frakcijai par nodokļu nemaksāšanu nekādu ziņu neesot.

"Es nezinu par ko jūs runājat, es nezinu vai viņam tas viss ir un ja ir, nezinu, par ko [..] Ja viņš ir pārkāpis un nav nomaksājis nodokļus, tad kauns pār visu viņa seju, bet atkārtoju – mums VID nav ziņojis, VID vajadzētu ziņot mums, man, tad es rīkotos, iztaujātu un izteiktu savu attieksmi vienā vai otrā veidā," sacīja SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!