Foto: LETA
Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) uzskata, ka Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) priekšniekam Visvaldim Puķītem pašam būtu jāatkāpjas no amata pēc konstatētajiem finanšu pārkāpumiem Rīgas centrālcietuma grāmatvedībā un rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Tie fakti, kas ir ministrijas rīcībā pēdējā pusgada laikā, liecina, ka viņa darbs neatbilst labākajiem standartiem," par Puķīti, kura darbu šobrīd ministrija vērtē, raidījumam sacīja Štokenbergs, solot par IeVP priekšnieka palikšanu amatā lemt tuvāko divu nedēļu laikā.

Puķītem tiek pārmesta nepietiekoša padoto uzraudzība, kā rezultātā Valsts kontrole (VK) konstatējusi rupjus finanšu pārkāpumus Rīgas centrālcietuma grāmatvedībā, savukārt Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) norādījusi uz rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Par šiem pārkāpumiem Puķīte bijis informēts, bet nav reaģējis, vēsta raidījums.

Raidījums klāsta, ka Puķīte esot arī akceptējis nelikumīgu iepirkumu Cēsu audzināšanas iestādes jaunā korpusa būvniecībā, kā rezultātā būvniecība varētu nesaņemt Norvēģijas valdības finansējumu, kā bija paredzēts.

VK, pētot Centrālcietuma grāmatvedību 2010.gadā, secinājusi, ka kaut kur "pazudis" miljons latu. Nedaudz vairāk kā miljons latu cietums uzrādījis pārskatā kā izdevumus preču un pakalpojumu iepirkšanai, taču grāmatvedības uzskaitē Centrālcietums esot iepircis preces un pakalpojumus par 30 000 latiem. Rēķinos cietums esot saņēmis 150 000 latus un nevienu rēķinu neesot apmaksājis, vēsta raidījums. Rezultātā VK nav skaidrs, par kādu summu cietums veicis norēķinus un ko iepircis.

Puķīte atrunājās, ka tā ir tikai papīru būšana: "2010.gada uzskaite pilnībā nav elektroniski veikta un tāpēc VK radusies nepārliecība par tiem datiem, ko iesniedzis Centrālcietums." Viņš piebilda, ka notiek dažādi sakārtošanas darbi gan elektroniski, gan arī papīra veidā.

Savukārt VBTAI secinājusi, ka Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem rupji tiek pārkāptas ieslodzīto cilvēktiesības, bet IeVP nerīkojas, lai situāciju uzlabotu. VBTAI priekšniece Laila Rieksta–Riekstiņa raidījumu informēja, ka ir ziņas par nepilngadīgo fizisku ietekmēšanu un vardarbības veicināšanu Cēsu audzināšanas iestādē

"Iestādē tiek praktizēta prakse, ka to, kas ir nepaklausīgs, lai ar viņu tiktu galā, viņu ievieto vienā kamerā ar fiziski spēcīgākiem jauniešiem, kuriem dod mājienu, ka ar šo vajag izrēķināties," sacīja Rieksta–Riekstiņa. Viņa informē, ka situācija šajā ieslodzījuma vietā pēdējo trīs gadu laikā ir tikai pasliktinājusies, neraugoties uz VBTAI regulārām vēstulēm Puķītem.

VBTAI arī izsaka aizdomas, ka pēdējā pusgada laikā Cēsu audzināšanas iestādē notikušas divas izvarošanas, kuras cietumsargi būtu varējuši novērst, ja rūpīgāk sekotu ieslodzītajiem. Puķīte šos pārmetumus noraida: "IeVP darbinieki uzskata, ka Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē ir normāla kārtība un iestādes vadītājs tiek galā ar savu darbu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!