Foto: LETA
Policijas samaksājusi līzinga kompānijai divreiz lielāku summu par nomas automašīnu izpirkšanu, nekā sākotnēji bijis pielīgts. Tādēļ darījuma kārtotājam no policijas puses jārēķinās vismaz ar dienesta izmeklēšanu, bet policija mēģina naudu atgūt, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “De facto”.

Aizvadītā gada nogalē Valsts policijai (VP) beidzās iepriekšējie, 2006.gadā noslēgtie nomas līgumi. Policija nolēma izpirkt virkni automašīnu un to vidū ir 17 automašīnas "Volvo S60", kuras policija nomāja no "DNB līzings".

Izrādās, ka policija par šiem "Volvo" markas automobiļiem krietni pārmaksājusi. Tas, pēc LTV raidījuma vēstītā, atklāts februārī - vairākus mēnešus pēc darījuma. Tas sakrīt ar laiku, kad policijas finanšu dokumentus pārbaudījusi arī Valsts kontrole. Tā pieprasījusi papildu skaidrojumu, kā radusies šāda neadekvāta pirkuma summa. Policija sapratusi, ka ieviesusies kļūda, kas tās budžetam izmaksājusi apmēram 50 tūkstošus eiro (35 000 latu).

VP priekšnieks Ints Ķuzis martā devis rīkojumu Iekšējās drošības birojam uzsākt pārbaudi. Līgumi un maksājuma dokumenti ir akceptēti visdažādākajos līmeņos. Dienesta izmeklēšanā skaidros, vai tā bijusi kļūda vai pat apzināta rīcība, kas tālāk jau jāvērtē ne vairs disciplinārlietas ietvaros, vēsta "De facto".

2006.gadā, rīkojot auto iegādes konkursu, viens no vērtēšanas kritērijiem bija arī automašīnu atlikusī vērtība nomas perioda beigās. "Volvo S60" tā bija 2387,86 eiro. Līgums ļāva policijai nomas termiņa beigās automašīnas atpirkt. Nosacījums bija, ka līzinga kompānija nedrīkst prasīt par mašīnu vairāk, nekā iepirkumā piedāvātā mašīnas atlikusī vērtība. Tomēr pērn novembrī noslēgtajā policijas un bankas darījumā figurē divreiz lielāka summa - 4760,36 eiro par katru auto. Kad policija kļūdu atradusi, tā sākusi sarunas ar līzinga kompāniju, cerot naudu atgūt.

Dienesta izmeklēšana ilgs visu aprīli. Tai tad arī vajadzētu noskaidrot, kura bijusi tā amatpersona, kas vieglprātīgi vai varbūt apzināti akceptēja bankas piestādītos rēķinus.

"DNB līzings" no savas puses atteicās "De facto" komentēt, kā radusies pārdoto automašīnu cena, aizbildinoties ar komersanta un klienta attiecībām. "De facto" gan kļuvis zināms, ka banka nesen vēstulē policijai paudusi pārliecību, ka "DNB līzings" bija tiesīgs noteikt mašīnu cenu, un viņuprāt pirkuma līgumā nemaz neesot atrunāta automašīnu cenas noteikšanas kārtība.

Policijā tikmēr atzīmē, ka vaina jāmeklē abās pusēs - ne tikai policijas amatpersonas akceptēja dubultu samaksu par 17 automobiļiem, bet arī banka ir pārkāpusi sākotnējo vienošanos un piestādījusi nepareizu rēķinu. Policija cer, ka viņi nenonāks līdz tiesas iesaistīšanai, lai atgūtu līdzekļus.

"Esam uzsākusi dialogu ar komersantu, tiksimies, runāsim, arī viņi pašreiz pēta šos līguma nosacījumus," norāda Ķuzis. Viņš "De facto" atzīst, ka cilvēki, kuri policijā savulaik strādāja ar šiem līgumiem ir nomainījušies. Viņaprāt ir dažādi apstākļi, kas bijuši par pamatu dīvaino skaitļu esamībai. Turklāt daudzviet bijusi nekonsekvence, uzrādot skaitļus gan eiro, citur figurē lati, citur summas minētas ar PVN, citur bez.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!