Foto: LETA

Nedēļas nogalē notikušo varas maiņu Daugavpilī, kad no amata tika atstādināts līdzšinējais mērs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa"), bet viņa vietā stājās Rihards Eigims, atbalstījuši arī Eiroskeptiķi un Lindermana domubiedri, svētdien, 4. septembrī, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā ziņots, Rihards Eigims noslēdza vienošanos ar savu pirmsvēlēšanu niknāko konkurentu Latgales partijas vadītāju Jāni Lāčplēsi. Eigims ne tikai nodeva Elksniņu, bet arī partijas vadītāju, no kuras saraksta uz domi kandidēja.

Arī Eiroskeptiķi bija tie, kas sestdien stājās pretī "Saskaņas" aktīvistiem Daugavpils domē, lai atbalstītu Eigimu.

Uz ārkārtas sēdi bija ieradušies vairāki simti daugavpiliešu, kopā ar Saeimas deputātu Ivanu Ribakovu ieradās arī "Saskaņas" atbalstītāji no Rēzeknes.

Kā situāciju raksturo raidījums, domes sēdē atmosfēra kļuvusi bīstama. Sanākušie uzvedušies agresīvi. Bija aicinājumi nosargāt mēra krēslu ar varu. Arī ārpus domes sienām Elksniņa atbalstītāji bija gatavi uzbrukumam tiem, kas domāja citādi.

Uz domes sēdi ieradās arī Eigima atbalstītāji. Kā vēsta raidījums, visiem bija vienādi balti krekli ar uzrakstu "Pilsoniskā iniciatīva". Tos vadīja Daugavpils aktīvisti Genādijs Peskovs un Igors Bēniņš, viņš ir arī Eirospektiķu partijas valdes loceklis.

"Mēs pārstāvam vispār sabiedrību. Tāpēc, ka politika beidzas 3. jūnijā. Mēs gaidījām pārmaiņas. Bet nesagaidījām. Divus mēnešus mēs tikai dzirdējām populismu. Kā vienmēr no "Saskaņas centra" tikai populisms," raidījumam saka Daugavpils aktīvists Igors Beniņš.

Kā vēsta "Nekā personīga", blakus Beniņam visur esošais Peskovs ir Vladimira Lindermana domubiedrs. Abi kopā veidoja partiju "Par dzimto valodu", bet šī gada vēlēšanās Peskovs bija vienā sarakstā ar Eigimu. Pirms pāris nedēļām ar Eigimu saistīti cilvēki Peskovam palīdzējuši iekārtoties darbā uzņēmumā Daugavpils satiksme, savukārt pats Eigims to nenoliedz un ar prieku pieņēmis apsveikumu – rozes – no Peskova un atbalstītāju akcijas vadītāja eirospektiķa Beniņa.

Raidījumam Eigims nenoliedz, ka varētu sadarboties ar Eiroskeptiķiem, tomēr pats nav eiroskeptisks. Tomēr nenoliedz iespēju veidot koalīciju ar šo pretrunīgi vērtēto partiju.

Kā vēsta raidījums, Eigima vietnieki būšot abi pārējie viņa saraksta līdzgaitnieki – bezpartejiskie Igors Prelatovs un Aivars Zdanovskis. Vēl nedēļu iepriekš Eigims kopā ar viņiem divas stundas pavadīja Elksniņa vietnieces Līvijas Jankovskas kabinetā, pierunājot balsot par sevi.

Ārkārtas sēdes laikā kļuva skaidrs, ka par Eigimu balsos visi seši Latgales partijas deputāti un Eigima abi līdzgaitnieki. Jankovskas balss vairs nebija izšķirošā. Un viņu no amata atlaida.

Eigims sarunā ar "Nekā personīga" neatklāj, ko grasās mainīt Daugavpils domes darbā un vai viņam vispār ir vīzija. Par to runāšot ar kolēģiem kaut kad vēlāk.

Daugavpils domē ir 15 deputātu vietas. Līdz šim sešas bija līdzšinējiem opozicionāriem Latgales partijai, piecas Elksniņa pārstāvētajai "Saskaņai", bet četras – "Mūsu partijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!