Foto: Saeimas administrācija

Jautājumā par jauna Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka izraudzīšanos "novienošanās pa kaktiem" nenotiks, sacīja Nacionālās drošības padomes (NDP) loceklis, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP).

Politiķis akcentēja, ka nākamajam SAB vadītājam jāspēj starptautiskā līmenī sadarboties ar partnerdienestiem, jāatbilst institūcijas darbu regulējošo likumu nosacījumiem, kā arī jābūt profesionālam, lojālam valstij un jāspēj vadīt drošības iestāde.

Rancāns skaidroja, ka viņam neesot informācijas par iespējamiem kandidātiem uz šo amatu. Politiķis pauda, ka kandidāts būs zināms, kad Valsts prezidenta Egila Levita vadībā Nacionālās drošības padome (NDP) to būs oficiāli izvirzījusi apstiprināšanai Saeimā.

Aizsardzības komisijas vadītājs skaidroja, ka NDP sēdes norises datums ir Valsts prezidenta "absolūtā kompetencē". Rancāna ieskatā arī SAB direktora pretendenta izraudzīšanās pamatā ir Levita prerogatīva jeb atbildības jautājums. Politiķis gan atzina, ka atbilstoši likumam par kandidātu lēmumu jāpieņem NDP.

NDP locekļi ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs un iekšlietu ministrs.

Vaicāts, vai pirms NDP sēdes jau būs panākta politiska vienošanās par pretendentu, Rancāns atbildēja, ka domā, ka tā nenotiks. Viņš apšauba iespēju, ka šajā jautājumā "novienosies pa kaktiem".

Aizsardzības komisijas vadītāja ieskatā arī pēc izmaiņām SAB vadībā drošības iestāde turpinās strādāt līdzšinējā veidā, ņemot vērā, ka ģeopolitiskā situācija ir nestabila jau vairākus gadus.

Kā ziņots, iespējamo kandidātu loks uz SAB direktora amatu ir ļoti šaurs, iepriekš norādījis Levits. "No sākuma man jārunā ar kandidātiem, vai viņi piekritīs pildīt šo ļoti atbildīgo uzdevumu. Tas ir mans uzdevums. Pēc tam kandidāti tiks vērtēti NDP," žurnālistiem pauda Levits.

LETA jau rakstīja, ka novembrī 60 gadu vecumā mūžībā devies SAB direktors, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!