Foto: LETA

Piektdien, 11. janvārī, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs no amata atstādinājis Zemgales rajona tiesas tiesnesi Ivetu Silicku, kura pērn novembrī pie automašīnas stūres bija sēdusies reibumā.

Ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs informēja, ka Rasnačs atstādinājis no amata Zemgales rajona tiesas tiesnesi, pret kuru ierosināta disciplinārlietu par administratīvo pārkāpumu.

Disciplinārlieta bija ierosināta par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā, par ko atbildība ir paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pantā. Izskatot disciplinārlietu, Tiesnešu disciplinārkolēģija pieņēma lēmumu ierosināt tiesnesi atcelt no amata.

Likums nosaka, ka pēc Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikuma rajona tiesas tiesnesi no amata atceļ Saeima, kurai lēmuma noraksts kopā ar disciplinārlietas materiāliem tiks nosūtīts piecu dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums stāsies spēkā pēc tam, kad beigsies termiņš tā pārsūdzēšanai Disciplinārtiesā – ja sūdzība netiks iesniegta, vai arī Disciplinārtiesas lēmuma paziņošanas brīdī.

Saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" šobrīd tiesnesim nevar piemērot administratīvos sodus – par administratīviem pārkāpumiem tiesnesis saucams pie disciplinārās atbildības. Rasnačs ir vērsies pie Tieslietu padomes priekšsēdētāja ar atkārtotu lūgumu iekļaut tuvākās Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā jautājumu par tiesnešu administratīvās imunitātes atcelšanu. Līdz šim jautājuma izskatīšana vairākkārt ir pārcelta pēc administratīvo sodu sistēmas sakārtošanas, tostarp, administratīvā aresta kā administratīvā soda veida izslēgšanas.

Patlaban administratīvo sodu sistēmas reforma ir noslēgusies, Saeima ir pieņēmusi jaunu Administratīvās atbildības likumu – līdz ar to ir mazinājušies šķēršļi jautājuma aktualizēšanai, uzsvēris tieslietu ministrs.

Jau vēstīts, ka Silicka 10. novembrī tika pieķerta braucam 2,9 promiļu reibumā. Tiesnese iepriekš "TV3" raidījumam "Bez tabu" atzina savu vainu likumpārkāpumā.

Administratīvo pārkāpumu sākotnēji konstatēja Stopiņu novada pašvaldības policijas amatpersona. Pēc transportlīdzekļa apturēšanas un vadītājas dokumentu pārbaudes uz notikuma vietu tika izsaukta Valsts policijas ekipāža, lai veiktu likumā noteiktos pasākumus un, balstoties uz pašvaldības policijas dienesta ziņojumā sniegto informāciju un medicīniskās pārbaudes rezultātiem, noformētu administratīvā pārkāpumu protokolu.

Administratīvo pārkāpumu kodekss ierindas iedzīvotājam par automašīnas vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, paredz administratīvo arestu no 10 līdz 15 diennaktīm, naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz četriem gadiem.

Savukārt Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā skaidroja, ka administratīvā pārkāpuma lieta sākotnēji tika saņemta tiesā, taču tiesa to atgrieza Valsts policijai, jo netika ievērota likumā noteiktā kārtība par amatpersonu saukšanu pie atbildības par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!