Foto: Publicitātes foto
Līdz lielajai talkai 26.aprīlī priekšā vēl vairāk nekā mēnesis. Taču Raunā iedzīvotāji jau talko un dara to ar devīzi "Par tīru Raunas upi!".

Upes sakopšana būtiska, lai, sākoties sezonai, to varētu izmantot ūdenstūrismam, brīvi pārvietoties ar laivām, vai arī vienkārši izbaudīt pastaigu brīvā dabā.

Upi iecerēts attīrīt no kritušiem kokiem, koku sanesumiem un bebru dambjiem, kas veicina Raunas upes aizaugšanas procesus, ūdenī palielinot biomasu, netiek nodrošināta upes dabiskā caurplūde, skābekļa saturs samazinās, zūd upes pašattīrīšanās spējas.

Raunas upe ir iekļauta zivsaimnieciski nozīmīgo prioritāro zivju ūdeņu sarakstā kā lašveidīgo zivju upe. Upes sanesumi neļauj zivīm brīvi pārvietoties un nārstot, traucēts lašveidīgo zivju migrācijas ceļš. Tāpēc nepieciešams veikt upes tīrīšanu, skaidro Raunas pagasta pārvaldes pārstāve Laura Kručāne.

Lai Raunas upi iztīrītu vismaz 1,6 kilometru garumā un no tās izvāktu koksni, apzināts, ka nepieciešamas vismaz trīs upes tīrīšanas talkas. Nākamā plānota 29.martā plkst. 10.00. Ikviens laipni aicināts!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!