Ja Latgales uzņēmējs Donāts Vanags atpirks bijušajam premjeram Einaram Repšem piederošo daļu atpūtas kompleksa pie Rāznas ezera par miljonu latu, tad tas varētu glābt Repši no parādu nastas, kas pēc viņa amatpersonas deklarācijas 2005.gadā bija 1,16 miljoni latu, pirmdien raksta laikraksts "Diena".
Vanags iepriekš presē izteicās, ka par Rāznas kompleksa daļu būtu gatavs maksāt miljonu latu un laikraksts norāda, ka pērkot īpašumu par šādu cenu Vanags saistībā ar tūrismu Latgalē lolo tik lielas cerības, kādas nelolo neviens no tūrisma speciālistiem.

"Diena" aprēķinājusi, ka, lai atpelnītu miljonu par Rāznas kompleksu, būtu vajadzīgi gandrīz septiņi gadi, kuros kompleksam būtu jābūt noslogotam piecus mēnešus gadā katru dienu. Turpretī šovasar komplekss spējis piesaistīt viesus tikai brīvdienām.

Repše iepriekš apgalvojis, ka kompleksa vērtība ir nākotnes tūrisma biznesā, bet tagad ekspremjers norāda, ka iespējamā pircēja ieinteresētība varētu būt sadalīt kompleksu privātmājās. Patlaban būvētie nami gan neesot atbilstoši privātmājām — tiem neesot ne garāžu, ne pagrabu, turklāt Saeimā virzību sācis likums, kas paredz Rāznas ezera apkārtni padarīt par nacionālo parku, kas nozīmē, ka jelkāda apbūve tur būs liegta.

Kā vienu no vērtībām gan Repše, gan viņa biznesa partneris norādījuši kompleksā atjaunotās mājas. "Diena" raksta, ka kompleksā patlaban izbūvēts iespaidīgs sarīkojumu nams, kurā ir gan konferenču zāles, gan terases, izbūvētas sešas villas, trīs viesnīcu nami, grilmājiņa, kā arī labiekārtota apkārtne un Rāznas ezera krasts.

Papildus tam kompleksā uz padomju namu karkasiem top vēl vairākas villas. Repšem piederot sarīkojumu nams, kā arī piecas uzceltās villas. Repše min, ka sarīkojumu namā viņš ieguldījis ap 250 tūkstoši latu.

Pēc būvniecības ekspertu aplēsēm katras mājiņas atjaunošana varētu izmaksāt aptuveni 55 000 latus, pieņemot, ka mājiņas atjaunotas divās kārtās un būvniecības izmaksas Rēzeknes rajonā ir zemākas nekā vidēji valstī. Tādā gadījumā Repše sev piederošo piecu villu atjaunošanā līdz šim varētu būt ieguldījis ne vairāk par 250 000 latu. Kopā ar sarīkojumu namu — ap pusmiljonu.

Laikraksta aptaujātie finanšu un eksperti norāda, ka biznesa vērtība ir biznesa potenciālā un spējā ģenerēt ienākumus, savukārt lauku tūrisma speciālisti norādījuši, ka vasarā var būt pieprasīts jebkurš īpašums pie ūdens, tomēr, varētu būt problēmas ar interesentu piesaistīšanu aukstajos gada mēnešos.

Rāznas komplekss atrodas 28 kilometrus no Rēzeknes, tā tuvumā nav labiekārtotu kalnu, ko ziemā varētu izmantot slēpošanai. Turklāt Latgales lielākā problēma esot kravas automašīnu noslogotie ceļi.

Vanags "Dienai" stāstījis, ka cilvēki pārsvarā iznomā mājiņas brīvdienām, tāpēc tie, kas grib atbraukt uz nedēļu, ir spiesti vai nu atteikties no Rāznas pakalpojumiem, vai arī dzīvot pie ezera tikai pirmās četras darbdienas.

Klientu piesaistīšanai kompleksam piegulošajā teritorijā viņš gan plāno attīstīt sporta laukumu, turklāt, kāds sporta veids tur tiks pārstāvēts, "būs atkarīgs no pieprasījuma". Par pēdējo jaunumu — par Rāznas dabas parka tapšanu — laikrakstam Vanaga komentāru iegūt nav izdevies.

Kur Vanags ņems miljonu un cik naudas viņš ieguldījis savas kompleksa daļas atjaunošanā, viņš neatklāj — pieļaujot, ka ņems kredītu bankā. Pēdējo gadu laikā viņš līdzējis arī pašai partijai — ziedojot "Jaunajam laikam" 7,7 tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!