Kamēr jauniešu centra "Kaņieris" apmeklētāji priecājas par iespēju iepazīties ar planšetdatoriem "iPad3", Rīgas domē nesteidzas meklēt amatpersonas, kam būtu jāuzņemas atbildība par to iegādi.

Pērn iepirkumā par planšetdatoru iegādi Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadošo amatpersonu vajadzībām nolemts iegādāties 14 planšetdatorus no SIA "ATEA" par 6528 latiem, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) skatījumā, departamenta izvēle iegādāties visdārgākos "iPad" modeļus ar vislielāko atmiņas ietilpību nav pamatota ar departamentā veicamiem uzdevumiem. Apšaubot šāda pirkuma vajadzīgumu, Rīgas mērs aprīļa nogalē uzdeva planšetdatorus nodot jauniešu centram "Kaņieris", norādot, ka "jaunieši savu datorprasmju attīstīšanai noteikti zinās, kā pilnībā izmantot šīs modernās datortehnikas iespējas. Bet departamentam ir jāatbild par savu iepirkumu lietderību".

Aprīļa beigās planšetdatori nogādāti "Kaņierī", departaments iesniedzis domes vadībai paskaidrojumu, savukārt Ušakovs  sacīja, ka skaidrība par to, kam jāuzņemas atbildība par "iPad3" iegādi, būs pēc Lieldienām. Pēcsvētku nedēļā Rīgas mērs atradās atvaļinājumā, tomēr arī pēc atgriešanās no brīvdienām amatpersonu darbību izvērtēšana vēl nav notikusi, kaut arī domes priekšsēdētājs ticies ar departamenta vadošajām amatpersonām.

Pirmdien Rīgas mērs  sacīja, ka vispirms nepieciešams izvērtēt, vai atbildība par iepirkumu jāuzņemas Izglītības, kultūras un sporta departamentam, kas pasūtījis planšetdatorus, vai Informācijas tehnoloģiju centram, kas izsludinājis iepirkuma konkursu. Arī šoreiz, jautāts par konkrētākiem termiņiem, Ušakovs sacīja, ka situācijas izvērtēšanai būtu nepieciešama "nedēļa vai divas".

Tikmēr "Kaņiera" projektu vadītāja Roberta Egle  pastāstīja, ka jauniešu centrā planšetdatori lieti noder dažādu pasākumu popularizēšanai sociālajos tīklos un tuvākajā nākotnē plānots veidot apmācības jauniešiem par to, kā izmantot izglītības programmas, navigācijas spēles un citas noderīgas aplikācijas. Patlaban vēl tiek veikta planšetdatoru konfigurācija, lai jaunieši tos varētu droši lietot, kā arī tiek domāts par īpašu stendu izveidošanu, kurā tos izvietot jauniešiem pieejamā veidā. "Jaunieši ir priecīgi par šādu iespēju," atzina Egle.

 Izglītības, kultūras un sporta departaments 14 planšetdatoru "iPad3" iegādi departamenta vadošo darbinieku vajadzībām pamatoja ar nepieciešamību nodrošināt ātru informācijas apriti un operatīvu rīcību. Datori iegādāti ar mērķi tos izmantot kā mobilu komunikācijas un informācijas ieguves un apstrādes rīku, strādājot ārpus darba vietas, atrodoties padotības iestādē vai kādā no departamenta organizētajiem pasākumiem, komandējumā, darba grupās dažādās institūcijās, konferencēs un tamlīdzīgi.

Kā  skaidroja departamenta pārstāve Indra Vilde, planšetdatori iegādāti departamenta vadības vienībai, tostarp pārvalžu priekšniekiem un patstāvīgo nodaļu vadītājiem, kuru pārraudzībā ir departamenta atbildības jomas - izglītības, kultūras, sporta, sabiedrības integrācijas jomas, kā arī finanšu administrēšana, juridiskās konsultācijas, padotības iestāžu auditēšana un citas.

Planšetdatori izvēlēti tāpēc, ka stacionārie datori nedod iespēju strādāt ārpus darba telpas, bet portatīvie datori savu izmēru, funkciju un tehnisko parametru dēļ radot ierobežojumus to izmantošanā, piemēram, kultūras un sporta pasākumu dokumentēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!