Foto: Valsts policija
Rīgas apgabaltiesa šodien krimināllietā par kāda akla pensionāra nošaušanu, viņa līķa sadalīšanu gabalos un izmešanu vienā no Rīgas ūdenskrātuvēm apsūdzētajam recidīvistam Jānim Daugulim piesprieda mūža ieslodzījumu.

Daugulim, kuram šonedēļ paliks 65 gadi, tiesa noteica arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Viņš spriedumu noklausījās, būdams apcietinājumā. Minēto recidīvistu tiesa šodien atzina par vainīgu apsūdzībā pēc četriem Krimināllikuma pantiem, tai skaitā par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Neskaitot Dauguli, uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdās arī Vilnis Šusts, Igors Šepetis un Kaspars Beķers. Visus Rīgas apgabaltiesa šodien atzina par vainīgiem.

Šustu tiesa par viņam inkriminētajiem noziegumiem šajā kriminālprocesā sodīja ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Ņemot vērā spriedumu citā procesā, kā galīgais sods viņam tika noteikta reāla brīvības atņemšana uz 14 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadītāja tiesības uz vienu gadu četriem mēnešiem un 12 dienām. Arī šis apsūdzētais jau iepriekš bija apcietinājumā, un tiesa viņam drošības līdzekli atstāja negrozītu.

Šepeti apgabaltiesa par apsūdzībām šajā kriminālprocesā sodīja ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Taču, pieskaitot jau iepriekš piespriesto sodu kādā citā kriminālprocesā, kā galīgais sods Šepetim tika noteikta reāla brīvības atņemšana uz 13 gadiem un sešiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Šepetis līdz šodienai bija uz brīvām kājām. Lai gan tiesa viņu lēma apcietināt uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas, uz to apsūdzētais nebija ieradies, jo saskaņā ar advokātu teikto viņš ir ievietots slimnīcā.

Uz sprieduma nolasīšanu šodien nepaspēja arī ceturtais apsūdzētais - Beķers. Viņa advokāte skaidroja, ka klients "iestrēdzis" ceļā no Ogres uz Rīgu, taču tiesa pasludināja spriedumu, viņu nesagaidot. Beķers par slepkavības slēpšanu tika sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem. Arī viņu bija jāapcietina tiesas sēžu zālē, taču faktiski to izdarīt nebija iespējams.

Tiesas piespriestie sodi visiem četriem apsūdzētajiem ir gandrīz tādi paši, kādus bija lūdzis prokurors. Visievērojamāk piespriestais sods no prasītā atšķiras Beķeram, kuru prokurors bija lūdzis sodīt ar brīvības atņemšanu uz gadu un trim mēnešiem. Savukārt Daugulim piespriestais sods ir tieši tāds, kādu to bija lūdzis prokurors.

Pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 22.janvārī, bet pēc tam procesa dalībnieki desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā (AT).

Saskaņā ar apsūdzību aklā pensionāra slepkavība izdarīta 2008.gadā ap Ziemassvētkiem, lai iegūtu upura dzīvokli Rīgā, Pētersalas mikrorajonā. Tomēr, kā iepriekš aģentūrai LETA atzīmēja Dauguļa advokāte Inga Lauce, lietā trūkst vairāku būtisku pierādījumu. Piemēram, joprojām nav atrasta līķa galva, kurā teorētiski vajadzētu būt arī lodei.

Jau ziņots, ka par slepkavību un bandītismu iepriekš vairākkārt tiesātais Daugulis, kurš 90.gadu vidū vadīja bruņotu laupītāju grupējumu, cietumā bija pavadījis vismaz 35 gadus, kad 2007.gada vasarā viņu nosacīti atbrīvoja no ieslodzījuma pirms termiņa, jo recidīvists bija izcietis trīs ceturtdaļas soda un nebija pārkāpis cietuma režīmu. Tobrīd Saeima vēl nebija pieņēmusi Krimināllikuma grozījumus, kas paredz vairāku papildu nosacījumu vērtēšanu, lemjot par personas pirmstermiņa atbrīvošanu.

Sabiedrība par Dauguļa iznākšanu brīvībā no plašsaziņas līdzekļiem uzzināja vien 2009.gada janvārī, kad viņš tika aizturēts aizdomās par kādas jaunas sievietes nogalināšanu Baldonē 2008.gada septembrī. Kad minētā lieta nonāca tiesā, tajā bija vēl divas citas epizodes.

Prokuratūra Daugulim inkriminēja arī izspiešanu un kādas citas personas - 16 gadu vecumu nesasniegušas meitenes - izvarošanu.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu izskatīja slēgtās sēdēs. Saskaņā ar apsūdzību 19 gadus veco sievieti Daugulis bija nositis ar beisbola nūju. Par motīvu tika uzskatīta kompensācija, kuru apdrošināšanas kompānija izmaksātu par sievietes nāvi, jo viņas dzīvība bija apdrošināta.

Tomēr 2012.gada 11.aprīlī Rīgas apgabaltiesa šajā apsūdzības epizodē Dauguli attaisnoja. Lietā nebija strīda, ka slepkavība ir notikusi, tomēr nebija pietiekamu pierādījumu tam, ka baiso noziegumu izdarījis tieši Daugulis. Šajā lietas daļā Rīgas apgabaltiesa nolēma kriminālprocesa materiālus nosūtīt Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai patiesā slepkavas noskaidrošanai.

Savukārt apsūdzības daļā par izspiešanu tiesa Dauguli atzina par vainīgu, bet izvarošanas epizode tika pārkvalificēta uz dzimumsakariem ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Par šiem abiem nodarījumiem Daugulim kā galīgais sods tika noteikta reāla brīvības atņemšana uz septiņiem gadiem.

Tomēr vēlāk šo spriedumu pārsūdzēja gan prokuratūra, gan apsūdzētā advokāte, tāpēc minētā lieta apelācijas kārtībā būs jāpārskata AT.

Rīgas apgabaltiesā patlaban tiek skatīta arī kāda cita krimināllieta, kurā apsūdzēts Daugulis. Lietā ir divas epizodes - par miesas bojājumu nodarīšanu kādam vīrietim un par mēģinājumu noslepkavot sievieti. Līdzās Daugulim par to apsūdzēts arī jau minētais Šusts un Visvaldis Pers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!