Pēc masu medijos izskanējušās informācijas, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadība zinājusi, ka recidīvists Jānis Daugulis, vēl atrodoties cietumā, gatavo jaunus laupīšanas uzbrukumus, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) trešdien pieprasījis paskaidrojumus no IeVP priekšnieka Visvalža Puķītes.

Ministrs Puķītem lūdzis informāciju par Dauguļa uzvedību ieslodzījuma vietā, norāda ministra pārstāve Inga Saleniece. Tāpat viņš vēlas zināt, vai šī informācija ir sniegta tiesai, kad tā lēmusi par recidīvista pirmstermiņa atbrīvošanu.

Tieslietu ministrs uzskata, ka personām, kurām ir zināma kāda būtiska informācija par kādas amatpersonas pretlikumīgu rīcību, nekavējoties par to būtu jāziņo ne tikai masu medijiem, bet, pirmkārt, augstākstāvošām institūcijām.

Tāpat Bērziņš Dauguļa gadījumu lūdzis izvērtēt arī Valsts probācijas dienesta (VPD) priekšniekam Aleksandram Dementjevam.

Dementjevs gan uzskata, ka līdzīgi precedenti kā Dauguļa gadījums turpmāk varētu atkārtoties arvien biežāk. "Ir attiecīgās lietas, jūs saprotiet, ka nu fiziski cilvēks nevar izdarīt vairāk, kā viņš var izdarīt savās astoņās darba stundās. Līdz ar to šo uzraudzības līmeni mēs plānojam samazināt. Tam var būt diezgan tālejošas sekas - vienkāršiem vārdiem runājot, šādas Dauguļa lietas varētu būt arvien biežāk un biežāk, intervijā," teica VPD vadītājs.

Saistībā ar Dauguļa lietu Dementjevs VPD darbā nepilnības nesaskata.

"Probācijas dienests nekad nebūs ideāla panaceja, ka visi ieslodzītie, kuru recidīva procents uz šodienu ir 67, kas atrodas ieslodzījuma vietās, pēkšņi mainīsies un būs balti, tīri un skaisti. Nu nebūs tā, un neviens probācijas dienests nevienā valstī nevar nodrošināt simtprocentīgu šo cilvēku labošanos un iekļaušanos sabiedrībā," skaidroja Dementjevs.

Iepriekš bijušais IeVP darbinieks Kārlis Seržants trešdien teica, ka IeVP vadībai bija zināms, ka recidīvists Daugulis, vēl atrodoties cietumā, gatavo jaunus laupīšanas uzbrukumus, tostarp kādai bankai. Kādā no kārtējām IeVP vadības sēdēm ticis runāts par to, ka Daugulis, izciešot sodu Olaines cietumā, gatavo jaunus uzbrukumus.

IeVP vadībai bijis zināms fakts, ka Daugulis sazinājies ar biedriem ārpus cietuma un toreiz tika gatavoti jauni uzbrukumi, arī kādai bankai. Vai tie arī īstenoti, pagaidām nav zināms.

Kā ziņots, par slepkavību un bandītismu iepriekš notiesātais Daugulis, kurš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū vadīja bruņotu laupītāju grupējumu, šomēnes aizturēts aizdomās par kādas sievietes nogalināšanu pērn septembrī.

Piecas reizes iepriekš tiesātais 60 gadu vecais Daugulis, kurš atzīts par īpaši bīstamu recidīvistu un ieslodzījumu vietās kopumā pavadījis vairāk nekā 35 gadus, no cietuma ticis atbrīvots 2007.gada vasarā, lai gan soda termiņam bija jābeidzas 2011.gada februārī.

Daugulim piemērota nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, jo viņš bija izcietis trīs ceturtdaļas soda un nebija pārkāpis cietuma režīmu. Tobrīd Saeima vēl nebija pieņēmusi Krimināllikuma labojumus, kas tagad paredz vairāku papildu nosacījumu vērtēšanu, lemjot par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!